Ambasador – przepis

Ciasto, które świetnie się prezentuje i zawsze robi dobre wrażenie na wszystkich. Połączenie puszystych biszkoptów waniliowo- czekoladowych, lekkich mas o smaku cappuccino oraz czekolady, nasączone rumowym ponczem. Ambasador to ciasto wyjątkowo efektowne, pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

ambansador

Jasne ciasto

  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ( płaska ) proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 1 łyżka oleju

Ciemne ciasto

  • 1 1/2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżki cukru
  • 1 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ( płaska ) proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 1 łyżka oleju

Krem jasny

  • 2 szklanki śmietanki kremówki ( 400 ml )
  • 2 opakowania usztywniacza do śmietany
  • 3/4 szklanki kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • 1 łyżeczka żelatyny

Krem czekoladowy

  • 2 szklanki śmietanki kremówki ( 400 ml )
  • 2 opakowania usztywniacza do śmietany
  • 3/4 szklanki kawy cappuccino o smaku waniliowym
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka kakao

Do nasączenia

  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1/2 esencji rumowej

Dodatkowo

  • papier (pergamin) do pieczenia
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Jasne ciasto

  • Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodawać po 1 żółtku, stale ubijając.
  • Wsypać mąkę przesianą z proszkiem.
  • Dodać olej, wmieszać łyżką.
  • Ciasto wylać do przykrytej papierem formy o wymiarach 25 x 35 cm.
  • Piec 20 minut w temperaturze 160-170°C.
  • Po upieczeniu natychmiast zdjąć papier.

Ciemne ciasto

  • Przygotować jak jasne ciasto, dodając do mąki kakao.

Krem jasny

  • Żelatynę namoczyć, rozpuścić w 2 łyżkach przegotowanej wody, lekko przestudzić.
  • Śmietankę ubić z usztywniaczem.
  • Dodać żelatynę, wymieszać, wsypać kawę.

Krem czekoladowy

  • Zrobić jak krem jasny, dodając do kawy kakao.

Do nasączenia

  • Wodę połączyć z sokiem i esencją.

Ambasador

  • Ciemne ciasto posmarować jasnym kremem, nakryć nasączonym jasnym ciastem.
  • Wyłożyć krem czekoladowy, posypać wiórkami czekoladowymi.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 50 minut.
  • Czas pieczenia około 40 minut.
  • wartość energetyczna: 490 kcal
  • białko: 28 g
  • węglowodany: 75 g
  • tłuszcz: 40 g

3 opinie o “Ambasador

  1. Pomimo, że próbowałam już naprawdę wielu ciast, do tej pory jakoś nie nadarzyła mi się okazja by spróbować Ambasadora. Owszem, kilkukrotnie przeszło mi przez myśl by podjąć się zrobienia go, ale gdyby ktoś wcześniej powiedział mi, że to ciasto jest takie dobre, z pewnością nie zwlekałabym aż tak długo Początkowo obawiałam się, że będzie zbyt ciężkie i za słodkie, na szczęście nie potwierdziła się żadna z tych obaw. Dla mnie jest to po prostu idealne ciasto na święta i uroczystości rodzinne. Dodatek rumu nadaje mu świątecznego aromatu, a odrobina kawy sprawia, że jest bardziej wyraziste. Nie jest nadto pracochłonne. Sama byłam zaskoczona, że jego wykonanie jest tak proste. Polecam ten przepis.

Dodaj komentarz