Babka ucierana – przepis

Babka ucierana, przepis, jest wilgotniejsza od babki drożdżowej i nie czerstwieje tak szybko. Ciasto idealne na rodzinne spotkania nie tylko przy Wielkanocnym stole. Idealnie nadaje się również do popołudniowej kawy lub herbaty, nie jest zbyt słodka. Pulchna, puszysta, a jednocześnie wilgotna.

babka ucierana

Ciasto

  • 2 szklanki (czubate) maki pszennej
  • 1 szklanka (czubata) cukru
  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat arakowy

Dodatkowo

  • tłuszcz i mąka do blaszki

Babka ucierana

  • Miękką margarynę utrzeć dokładnie z cukrem.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy dodawać po jednym jajku i łyżeczce mąki, ciągle ucierając, aż wyczerpią się składnik.
  • Dodawać aromat.
  • Formę babkową o średnicy około 20 cm posmarować margaryną i obsypać mąką.
  • Ciasto przełożyć do formy.
  • Piec około 40 minut w temperaturze około 170-180°C.
  • Po ucieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 20 minut.
  • Czas pieczenia około 40 minut.
  • wartość energetyczna: 390 kcal
  • białko: 10 g
  • węglowodany: 62 g
  • tłuszcz: 30 g

Dodaj komentarz