Bananowiec na biszkopcie – przepis

Puszysty biszkopt a na nim owocowe masy: bananowa i truskawkowa, całość pokrywa owoc granatu. Ciasto jest lekkie i rozpływa się w ustach. Doskonałe ciasto do kawy, herbaty i na różne uroczystości.

bananowiec na biszkopcie

Biszkopt

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa bananowa

  • 1000 g bananów (delikatnie zielonych)
  • 1 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Pianka truskawkowa

  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Dodatkowo

  • 1 owoc granatu
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier.
  • Delikatnie połączyć z żółtkami oraz mąką wymieszaną z proszkiem.
  • Spód blaszki o średnicy 24 cm posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą.
  • Ciasto wlać do formy.
  • Piec około 30-40 minut w temperaturze 165-180°C.

Masa bananowa

  • Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody.
  • Masło utrzeć z cukrem. Dodać starte na tarce o grubych oczkach banany oraz tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać.

Pianka truskawkowa

  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawać cukier oraz rozpuszczoną zimną galaretkę.

Bananowiec na biszkopcie

  • Na upieczony biszkopt wylać masę bananową.
  • Na wierzch wylać piankę truskawkową.
  • Posypać cząstkami granata.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 30-40 minut.
  • wartość energetyczna: 470 kcal
  • białko: 18 g
  • węglowodany: 71 g
  • tłuszcz: 23 g

Dodaj komentarz