Biszkopt z masą budyniową, owocami i galaretką – przepis

Biszkopt z masą budyniową, owocami i galaretką – przepis – jest bardzo proste w przygotowaniu i ma wiele innych zalet, m.in. nie jest suche, pachnie owocami i jest przekładane kremem budyniowym. Zrobione z prostych składników, ale równocześnie smacznych i skutecznie zaspakajających ochotę na coś słodkiego. Poza tym, mimo swojej prostoty, ciasto wygląda ładnie i bardzo „domowo”. Jest efektowne i kolorowe. Można dodać do niego owoce sezonowe lub owoce z kompotu i np. podać na spotkaniu w ogrodzie lub pikniku.

biszkopt z masą budyniową, owocami i galaretką

Ciasto biszkoptowe

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 łyżki kakao

Masa budyniowa

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 250 g mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki przennej

Dodatkowo

  • dowolne owoce (z kompotu)
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
  • papier (pergamin) do pieczenia

Ciasto biszkoptowe

  • Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną
  • Mąkę połączyć z proszkiem, dodać do żółtk.
  • Dodać ubite białka, delkikatnie wymieszać,
  • Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej wsypać kakao i wymieszać.
  • Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa budyniowa

  • Na mleku ugotować budyń z cukru oraz mąki.
  • Maszło rozetrzeć, dodawać ostudzony budyń, utrzeć na puszystą masę.

Biszkopt z masą budyniową, owocami i galaretką

  • Ciasto wyłożyć od foremki.
  • Na jasne ciasto nałożyć ciemne ciasto, powkładać w nie owoce.
  • Piec około 30 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Galaretki rozpuścić w szklance wody (każdą), ostudzić.
  • Tężejącą galaretkę wylać na ostudzone ciasto.
  • Na wierzchu rozsmarować masę.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 60 min.
  • Czas pieczenia około 30 minut.
  • wartość energetyczna: 405 kcal
  • białko: 9 g
  • węglowodany: 70 g
  • tłuszcz: 35 g

Dodaj komentarz