Biszkopt z masą jogurtową – przepis

Biszkopt z masą jogurtową – szybkie, proste ciasto, które nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Jest niskokaloryczne i mało słodkie. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, na drugi dzień. W sezonie można zrobić z ulubioną galaretką i owocami.

biszkopt z masa jogurtowa

Ciasto biszkoptowe

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jogurtowa

  • 2000 ml jogurtu naturalnego
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2 opakowania galaretki agrestowej

Dodatkowo

  • bułka tarta do obsypania formy
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto biszkoptowe

  • Pianę ubić z białek.
  • Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając.
  • Wsypywać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki.
  • Piec około 35-40 minut w temperaturze 170-180°C.

Masa jogurtowa

  • Galaretki truskawkowe rozpuścić, a gdy zaczną tężeć wlać do litra jogurtu, następnie dokładnie wymieszać.
  • Galaretki agrestowe rozpuścić, a gdy zaczną, gęstnieć wlać do pozostałego jogurtu, dokładnie wymieszać.

Biszkopt z masą jogurtową

  • Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.
  • Płaty ciasta nasączyć np. wodą z sokiem z cytryny.
  • Na jeden płat ciasta wylać część tężejącej masy truskawkowej, a następnie połowę masy agrestowej.
  • Przykryć drugim płatem ciasta.
  • Wylać pozostałe masy.
  • Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 45 minut.
  • Czas pieczenia około 35-40 minut.
  • wartość energetyczna: 402 kcal
  • białko: 17 g
  • węglowodany: 69 g
  • tłuszcz: 36 g

6 opinie o “Biszkopt z masą jogurtową

  1. Robiłam to ciasto wczoraj na imprezę i muszę przyznać, że ludzie chwalili i kilka osób pytało się o przepis. Oczywiście największą furorę zrobił biszkopt że taki smaczny. Moim i mojego męża zdaniem ciasto ogólnie dobre, odpowiednio słodkie (chociaż wydawało mi się że będzie za mało). Galaretki użyłam pomarańczowej i cytrynowej i było ok.

Dodaj komentarz