Biszkopt z pianką śmietankowo – malinową – przepis

Ciasto jest puszyste, miękkie i lekkie. Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Ten deser jest leciutki jak piórko, nie jest zbyt słodki, a smak śmietankowo – malinowy świetnie komponuje się z biszkoptem. To ciasto na różne okoliczności w tym na letnie dni.

biszkopt z pianką śmietankowo malinową

Ciasto

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 ( płaska ) łyżeczka proszku do pieczenia

Piana

  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • 2 opakowania galaretki malinowej

Dodatkowo

  • pergamin ( papier do pieczenia )
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno.
  • Powoli wsypać cukier i dalej ubić.
  • Dodawać po jednym żółtku, ubijając.
  • Wsypać mąkę z proszkiem, a następnie lekko wymieszać.

Piana

  • Obie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody.
  • Mleko wlać do wysokiego naczynia, miksować około 2 minuty.
  • Powoli dodawać tężejącą galaretkę, miksować kolejne 3 minuty.

Biszkopt z pianką śmietankowo – malinową

  • Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
  • Na jeden płat ciasta wylać połowę tężejącej masy.
  • Przykryć drugim płatem ciasta.
  • Wylać resztę masy.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 25 minut.
  • Czas pieczenia około 40
  • wartość energetyczna: 404 kcal
  • białko: 22 g
  • węglowodany: 65 g
  • tłuszcz: 25 g

Dodaj komentarz