Biszkopt z serkiem homogenizowanym i galaretką – przepis

Biszkopt, kolorowe galaretki oraz puszysty serek. Wyjątkowo delikatny, jedwabisty w konsystencji i smaku. Idealny do popołudniowej kawy w gorący dzień, a zimową porą z pewnością ucieszy smakiem lata.

biszkopt z serkiem homogenizowanym i galaretką

Biszkopt

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 500 g serka homogenizowanego
  • pergamin (papier do pieczenia)

Biszkopt

  • Jajka ubić z cukrem.
  • Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  • Piec 30 minut w temperaturze 170-180°C.

Biszkopt z serkiem homogenizowanym i galaretką

  • Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
  • Galaretki (truskawkowe i malinowe) rozrobić w dwóch szklanach wody (osobno).
  • Tężejące galaretki truskawkowe wylać na jeden płat ciasta.
  • Galaretki agrestowe rozpuśić w dwóch szklankach wody, przestudzić. Dodać serki.
  • Na zastudzoną galaretkę wylać galaretkę z serem.
  • Tężejące galaretki malinowe wylać na masę z serem i przykryć drugim płatem ciasta.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 30 minut.
  • wartość energetyczna: 360 kcal
  • białko: 9 g
  • węglowodany: 70 g
  • tłuszcz: 30 g

Dodaj komentarz