Istnieją takie przepisy, które są tak klasyczne, że grzechem byłoby wprowadzenie do nich jakichkolwiek modyfikacji czy zmian. Do takich właśnie przepisów z pewnością należy biszkopt z truskawkami, galaretką i masą maślaną. To niby zwykłe ciasto, a uwielbiane przez wszystkich i zawsze szybko znika ze stołu. Puszysty, biszkoptowy blat ciasta, na nim warstwa słodkiej, lekkiej jak puch masy maślanej, a na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce. Tak smaczne i lekkie ciasto to podstawa udanego niedzielnego popołudnia.
Biszkopt
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanka cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
- 200 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie galaretki
- 2 jajka
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
- truskawki
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- pergamin ( papier do pieczenia )
Biszkopt
- Białka ubić z solą na sztywną pianę.
- Wsypać cukier. Dalej ubijać.
- Dodać żółtka, ubić.
- Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wlać do foremki.
- Piec około 30 minut w temperaturze 170-180°C.
Masa
- Jajka ubić z cukrem.
- Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
- Masło utrzeć.
- Galaretkę rozpuścić w szklance wody.
- Do masła dodawać powoli jajka, żelatynę i galaretkę.
Biszkopt z truskawkami, galaretką i masą maślaną
- Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
- Biszkopt posmarować masą.
- Ułożyć owoce.
- Polać tężejącą galaretką.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 30 minut.
- Czas pieczenia około 30 minut.
- wartość energetyczna: 399 kcal
- białko: 17 g
- węglowodany: 66 g
- tłuszcz: 28 g