Biszkopt z truskawkami, galaretką i masą maślaną – przepis

Istnieją takie przepisy, które są tak klasyczne, że grzechem byłoby wprowadzenie do nich jakichkolwiek modyfikacji czy zmian. Do takich właśnie przepisów z pewnością należy biszkopt z truskawkami, galaretką i masą maślaną. To niby zwykłe ciasto, a uwielbiane przez wszystkich i zawsze szybko znika ze stołu. Puszysty, biszkoptowy blat ciasta, na nim warstwa słodkiej, lekkiej jak puch masy maślanej, a na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce. Tak smaczne i lekkie ciasto to podstawa udanego niedzielnego popołudnia.

biszkopt z truskawkami galaretką i masą maślaną

Biszkopt

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa

  • 200 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo

  • truskawki
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • pergamin ( papier do pieczenia )

Biszkopt

  • Białka ubić z solą na sztywną pianę.
  • Wsypać cukier. Dalej ubijać.
  • Dodać żółtka, ubić.
  • Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto wlać do foremki.
  • Piec około 30 minut w temperaturze 170-180°C.

Masa

  • Jajka ubić z cukrem.
  • Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
  • Masło utrzeć.
  • Galaretkę rozpuścić w szklance wody.
  • Do masła dodawać powoli jajka, żelatynę i galaretkę.

Biszkopt z truskawkami, galaretką i masą maślaną

  • Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
  • Biszkopt posmarować masą.
  • Ułożyć owoce.
  • Polać tężejącą galaretką.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 30 minut.
  • Czas pieczenia około 30 minut.
  • wartość energetyczna: 399 kcal
  • białko: 17 g
  • węglowodany: 66 g
  • tłuszcz: 28 g

Dodaj komentarz