Biszkopt ze śmietaną, owocami, galaretką – przepis

Proste, a zarazem efektowne i smaczne połączenie owoców z miękkim biszkoptem, puszystą bitą śmietaną i delikatną galaretką – to przepis na biszkopt ze śmietaną, owocami, galaretką. Smaki te tak idealnie się przenikają, smak kwaskowych wiśni, mandarynek i słodkiej śmietanki. Słodki akcent weekendowy, dodatek do kawki, do książki, do ciekawego filmu, podczas spotkania.

biszkopt_z_owocami_bita_smietana_400x300

Biszkopt

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego ( bez cukru )

Bita śmietana

  • 400 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 opakowania usztywniacza do śmietany

Dodatkowo

  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 puszka mandarynek
  • wydrylowane wiśnie z kompotu
  • pergamin ( papier do pieczenia )

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Dodać cukier i po jednym żółtku.
  • Mąkę wymieszać z kisielem oraz proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie wymieszać.
  • Ciasto włać do wyłożonej papierem blaszki.
  • Piec 30 minut w temperaturze 170-180°C.

Bita śmietana

  • Śmietanę ubić z usztywniaczem i cukrem.

Biszkopt ze śmietaną, owocami, galaretką

  • Galaretkę przygotować wegług przepisu z opakowania.
  • Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
  • Na jednym płacie ciasta ułożyć odsączone wiśnie.
  • Posmarować bitą śmietaną.
  • Przykryć drugim płatem z ciasta.
  • Skropić sokiem z kompotu.
  • Poukładać odsączone mandarynki.
  • Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 30 minut.
  • Czas pieczenia około 30 minut.
  • wartość energetyczna: 375 kcal
  • białko: 6 g
  • węglowodany: 69 g
  • tłuszcz: 31 g

Dodaj komentarz