Bułeczki drożdżowe z serem – przepis

Bułeczki drożdżowe z serem – znane też jako przysmak serowy, bułeczki z serem – można go piec przez cały okrągły rok. W zależności od pory roku zmieniają się jedynie dodatki. Możliwości jest wiele. Doskonale nadaje się na weekendowe śniadanie – jeszcze ciepłe drożdżowe ciasto, delikatne i puszyste, z białym serem.

buleczki_drozdzowe_z_serem_400x300

 

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g margaryny
  • 500 g zmielonego białego sera
  • 55 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól i cukier do smaku

Dodatkowo

  • 1 jajko
  • papier (pergamin) do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Bułeczki drożdżowe z serem

  • Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki oraz mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki.
  • Dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę oraz wyrośnięte drożdże.
  • Zrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto porcjami rozwałkować.
  • Wzdłuż brzegu ciasta wyłożyć ser, zwinąć w rulon jeden raz, odciąć od reszty ciasta radełkiem, skleić. Ułożyć połączeniami do dołu.
  • Pokroić na nieduże kawałki. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Ciastka wyłożyć na natłuszczoną, wyłożoną papierem (pergaminem) blaszkę.
  • Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor w temperaturze 170-180°C.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 20 minut.
  • wartość energetyczna: 380 kcal
  • białko: 16 g
  • węglowodany: 58 g
  • tłuszcz: 32 g

Dodaj komentarz