Pyszne, proste, lekkie ciasto biszkoptowe z wiśniami oraz masą budyniową. W sam raz na sobotni wieczór lub niedzielne popołudnie. Kwaśne i soczyste wiśnie wspaniale pasują do słodkiej masy waniliowej. Apetycznie wygląda oraz wspaniale smakuje.
Biszkopt
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Masa wiśniowa
- 1000 g wiśni
- 1 szklanka wody
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
Masa budyniowa
- 3 szklanki mleka
- 250 g margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- pergamin ( papier do pieczenia )
Biszkopt
- Białka ubić z solą na sztywno.
- Wsypać cukier i dalej ubijać
- Dodać żółtka, ubić.
- Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto wlać do foremki.
- Piec około 30 minut w temperaturze około 170-180°C.
Masa wiśniowa
- Wydrylowane wiśnie zalać wodą i gotować około 10 minut.
- Wsypać galaretki, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Masa budyniowa
- Dwie i pół szklanki mleka zagotować z cukrem i margaryną.
- W pozostałym mleku ( 1/2 szklanki ) rozprawić mąkę, wlać do gotującego się mleka.
- Gotować do zgęstnienia.
Ciasto biszkoptowe wiśniowe
- Tężejącą masę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do stężenia.
- Na twardą galaretkę wyłożyć masę budyniową.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 45 minut.
- Czas pieczenia około 30 minut.
- wartość energetyczna: 390 kcal
- białko: 7 g
- węglowodany: 68 g
- tłuszcz: 33 g