Ciasto czekoladowo migdałowe z kremem mascarpone – przepis

Czekoladowe ciasto z kremowym nadzieniem serowo – śmietankowym i migdałowo – orzechowym posmakiem. Mielone orzechy, likier migdałowy, czekolada, pokruszone herbatniki i kremowy ser a na wierzchu wiśnie zatopione w galaretce. Najsmaczniejsze z filiżanką mocnej, aromatycznej kawy.

ciasto czekoladowo migdałowe z kremem mascarpone

Ciasto

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g herbatników
  • 125 g margaryny
  • 10 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek likieru migdałowego

Masa serowo śmietanowa

  • 1000 g białego sera ( półtłustego )
  • 5 łyżek żelatyny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 opakowania galaretki o smaku wiśniowym
  • 2 szklanki śmietanki kremówki ( 36 % )

Dodatkowo

  • 3 słoiki kompotu z wiśniami ( 750 ml )
  • papier (pergamin) do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto

  • Margarynę utrzeć z cukrem.
  • Dodać żółtka, startą na tarce czekoladę, orzechy, proszek do pieczenia, pokruszone herbatniki oraz likier, wymieszać.
  • Białka ubić, dodać do ciasta, ponownie wymieszać.
  • Ciasto wlać do natłuszczonej, wyłożonej papierem formy.
  • Piec około 35-40 minut w temperaturze 170-180°C.

Masa serowo śmietanowa

  • Sery wymieszać, dodać cukier, wlać rozpuszczoną żelatynę.
  • Masę wstawić do lodówki na 5 minut.
  • Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, wymieszać z masą serową.

Ciasto czekoladowo – migdałowe z kremem mascarpone

  • Ostudzone ciasto posmarować masą, wstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie wyłożyć osaczone, wydrylowane wiśnie.
  • Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 35-40 minut.
  • wartość energetyczna: 450 kcal
  • białko: 19 g
  • węglowodany: 75 g
  • tłuszcz: 25 g

Dodaj komentarz