To bardzo szybki i pyszny deser w sam raz do popołudniowej kawy, czy herbaty. Ciasto francuskie wypełnione masą serową z odrobiną wanilii i imbiru, udekorowane cząstkami owoców – bananów i mango. Dzięki użyciu gotowego ciasta francuskiego samo przygotowanie jest bajecznie i dziecinnie proste. Smakuje wyśmienicie a pracy przy nim jest naprawdę niewiele.
Masa serowa
- 300 g białego sera
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 2 łyżki konfitury
- 3 listki białej żelatyny
Dodatkowo
- 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego
- 2 banany
- 2 mango
- 1 żółtko
Masa serowa
- Ser wymieszać z cukrem, imbirem oraz konfiturą.
- Żelatynę namoczyć, rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać do sera.
Ciasto francuskie z serem i owocami
- Z 1 1/3 płata wyciąć prostokąty o wymiarach 9×7 cm. Z reszty ciasta wyciąć paski szerokości 1 cm i długości 9 cm.
- Brzegi posmarować odrobiną wody.
- Paski ułożyć na cieście, lekko przycisnąć, tworząc miseczki.
- Blaszkę skropić odrobiną wody. Ułożyć ciastka. Posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Piec około 15 minut w temperaturze 190-200°C. Wypukłości ciasta przycisnąć łyżką.
- Ostudzone ciastka napełnić masą serową.
- Banany obrać, pokroić w plastry.
- Mango obrać, przekroić na pół. Miąższ pokroić na cząstki.
- Ciastka udekorować owocami wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 40 minut.
- Czas pieczenia około 15 minut.
- wartość energetyczna: 470 kcal
- białko: 25 g
- węglowodany: 73 g
- tłuszcz: 39 g