Ciasto kakaowe – przepis

Ciasto kakaowe – lekkie i miękkie blaty biszkoptowe – ciemny kakaowy oraz jasny kokosowy. Przełożone delikatnym kremem kawowym. Ten wypiek jest lekki i nie za słodki. Do tego wygląda elegancko, łatwo się kroi więc nadaje się na każdy imprezowy stół. Zestawienie smaków: kakaowego i kokosowego, bardzo dobrze się ze sobą łączy, a masa budyniowo-kawowa idealnie je dopełnia.

ciasto kakaowe

Ciemny biszkopt

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 1 łyżka ( płaska ) proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Ciasto kokosowe

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Masa kawowa

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g masła

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • pergamin ( papier do pieczenia )

Ciemny biszkopt

  • Białka ubić na sztywno.
  • Dodać żółtka z cukrem.
  • Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.
  • Spód blaszki o wymiarach 24 x 29 cm natłuścić.
  • Ciasto wlać do formy.
  • Piec około 45 minut w temperaturze 170-180°C.

Ciasto kokosowe

  • Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier.
  • Wsypać wiórki i proszek, delikatnie wymieszać.
  • Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki.
  • Piec około 30 minut w temperaturze 170-180°C.

Masa kawowa:

  • Żółtka, cukier, budyń i mąkę zmiksować ze szklanką mleka.
  • Resztę mleka zagotować, wlać budyń.
  • Masło dokładnie utrzeć. Dodawać po łyżce zimnego budyniu, ucierając.
  • Wlać rozpuszczoną w łyżce wody kawę, ucierać.

Ciasto kakaowe

  • Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż.
  • Jeden płat biszkopta posmarować połową masy.
  • Ułożyć ciasto kokosowe.
  • Posmarować resztą masy.
  • Przykryć drugim płatem biszkopta.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 60 minut.
  • Czas pieczenia około 75 minut.
  • wartość energetyczna: 420 kcal
  • białko: 15 g
  • węglowodany: 61 g
  • tłuszcz: 40 g

Dodaj komentarz