Ciasto karmelowe – przepis

Ciasto karmelowe – dwie warstwy ciasta kruchego, przełożone lekką, puszystą i miękką pianką. Karmelowa polewa na wierzchu i chrupiące orzechy oraz migdały dopełniają smak całości. Pyszne ciasto w sam raz do niedzielnej kawy. Słodycz tego ciasta jest przełamana orzechami i migdałami.

ciasto karmelowe

Ciasto

  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piana

  • 5 białek
  • 1 łyżek cukru

Masa karmelowa

  • 100 g masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa

Dodatkowo

  • 200 g pokrojonych orzechów
  • 100 g płatków migdałowych
  • papier (pergamin) do pieczenia

Ciasto

  • Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części.
  • Jedną część ciasta rozwałkować i podpiec około 15 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Drugie ciasto również rozwałkować i podpiec.

Piana

  • Białka ubić z cukrem.

Masa karmelowa

  • Mleko w puszce zalać wodą i gotować na małym ogniu 3 godziny.
  • Masło zmiksować z mlekiem.

Ciasto karmelowe

  • Płaty ciasta przełożyć pianą.
  • Posypać płatkami, orzechami i piec 15 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Posmarować masą.
  • Udekorować według uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 50 minut.
  • Czas pieczenia około 30 minut.
  • wartość energetyczna: 455 kcal
  • białko: 20 g
  • węglowodany: 66 g
  • tłuszcz: 45 g

Dodaj komentarz