Ciasto karmelowe – dwie warstwy ciasta kruchego, przełożone lekką, puszystą i miękką pianką. Karmelowa polewa na wierzchu i chrupiące orzechy oraz migdały dopełniają smak całości. Pyszne ciasto w sam raz do niedzielnej kawy. Słodycz tego ciasta jest przełamana orzechami i migdałami.
Ciasto
- 2 1/2 szklanki maki pszennej
- 200 g masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piana
- 5 białek
- 1 łyżek cukru
Masa karmelowa
- 100 g masła
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa
Dodatkowo
- 200 g pokrojonych orzechów
- 100 g płatków migdałowych
- papier (pergamin) do pieczenia
Ciasto
- Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Jedną część ciasta rozwałkować i podpiec około 15 minut w temperaturze 170-180°C.
- Drugie ciasto również rozwałkować i podpiec.
Piana
- Białka ubić z cukrem.
Masa karmelowa
- Mleko w puszce zalać wodą i gotować na małym ogniu 3 godziny.
- Masło zmiksować z mlekiem.
Ciasto karmelowe
- Płaty ciasta przełożyć pianą.
- Posypać płatkami, orzechami i piec 15 minut w temperaturze 170-180°C.
- Posmarować masą.
- Udekorować według uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 50 minut.
- Czas pieczenia około 30 minut.
- wartość energetyczna: 455 kcal
- białko: 20 g
- węglowodany: 66 g
- tłuszcz: 45 g