Ciasto kokosowe to jeden z najprostszych przepisów, zawiera tylko kilka składników, a efekt jest genialny. Delikatna pianka, wiórki kokosowe, które tworzą wierzch i polewa z czekolady. Wilgotne a jednocześnie lekko sypkie. Mało słodkie, pasujące do kawy czy herbaty. Pięknie wyrastające.
Ciasto
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 jajka
- 4 łyżeki kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa
- 1 szklanka cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 5 białek
Dodatkowo
- bułka tarta do obsypania formy
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- papier (pergamin) do pieczenia
Ciasto
- Masło, cukier i żółtka utrzeć do białości. Następnie dodać śmietanę, ciągle ucierając.
- Gdy masa stanie się jednolita, połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.
Masa kokosowa
- Ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, ciągle ubijając.
- Wsypać wiórki, delikatnie wymieszać.
Ciasto kokosowe nr 2
- Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
- Ciasto wylać do foremki. Wyłożyć masę, wyrównać.
- Blaszkę przykryć papierem, aby wiórki zbyt mocno się nie spiekły.
- Piec około 30 minut w temperaturze 160-170°C, po czym zdjąć papier i piec jeszcze około 10 minut.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 30 minut.
- Czas pieczenia około 40 minut.
- wartość energetyczna: 410 kcal
- białko: 19 g
- węglowodany: 66 g
- tłuszcz: 17 g