Ciasto kokosowe przepis 2

Ciasto kokosowe to jeden z najprostszych przepisów, zawiera tylko kilka składników, a efekt jest genialny. Delikatna pianka, wiórki kokosowe, które tworzą wierzch i polewa z czekolady. Wilgotne a jednocześnie lekko sypkie. Mało słodkie, pasujące do kawy czy herbaty. Pięknie wyrastające.

ciasto kokosowe przepis 2

Ciasto

  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżeki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa kokosowa

  • 1 szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 białek

Dodatkowo

  • bułka tarta do obsypania formy
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • papier (pergamin) do pieczenia

Ciasto

  • Masło, cukier i żółtka utrzeć do białości. Następnie dodać śmietanę, ciągle ucierając.
  • Gdy masa stanie się jednolita, połączyć z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.

Masa kokosowa

  • Ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, ciągle ubijając.
  • Wsypać wiórki, delikatnie wymieszać.

Ciasto kokosowe nr 2

  • Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
  • Ciasto wylać do foremki. Wyłożyć masę, wyrównać.
  • Blaszkę przykryć papierem, aby wiórki zbyt mocno się nie spiekły.
  • Piec około 30 minut w temperaturze 160-170°C, po czym zdjąć papier i piec jeszcze około 10 minut.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 30 minut.
  • Czas pieczenia około 40 minut.
  • wartość energetyczna: 410 kcal
  • białko: 19 g
  • węglowodany: 66 g
  • tłuszcz: 17 g

Dodaj komentarz