Ciasto kokosowe – przepis

Kokosowe, kremowe ciasto na herbatnikach wzbogacone likierem adwokat. Proste i szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia. Proste a jednocześnie efektowne. Kiedy się je dobrze schłodzi, można je z łatwością kroić.

ciasto kokosowe

Masa kokosowa

  • 2 szklanki słodkiego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka adwokata
  • 300 g masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )

Dodatkowo

  • 4 opakowania herbatników ( po 100 g )
  • pergamin ( papier do pieczenia )

Masa kokosowa

  • W 1/2 szklanki mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  • Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  • Dodać rozprowadzoną mąkę z żółtkami, ugotować budyń.
  • Masło utrzeć, dodając po jednej łyżce przestudzonego budyniu.
  • Na końcu dodać wiórki kokosowe i adwokat.

Ciasto kokosowe

  • Na desce ułożyć papier do pieczenia.
  • Cztery warstwy herbatników przełożyć masą.
  • Posypać wiórkami kokosowymi.
  • Włożyć do lodówki, lekko przykryć folią.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 30 minut.
  • wartość energetyczna: 425 kcal
  • białko: 10 g
  • węglowodany: 65 g
  • tłuszcz: 32 g

6 opinie o “Ciasto kokosowe

  1. Od jakiegoś czasu zalegały mi w szafce wiórki kokosowe i nie miałam na nie pomysłu, co z nimi zrobić? Szukając sensownego pomysłu na ich wykorzystanie natknęłam się na ten właśnie przepis. Najpierw poczytałam komentarze i zabrałam się za pieczenie. Wyszło przepyszne, już wiem, że to będzie jedno z moich ulubionych ciast.

  2. Pyszne, lekkie i bardzo proste w wykonaniu ciasto-deser z kokosowym i delikatnie alkoholowym kremem. Nie wymaga pieczenia, jednak należy je pozostawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc w lodówce.

Dodaj komentarz