Ciasto kruche z powidłami – przepis

Doskonałe, kruche ciasto z masą budyniową i dodatkiem „czegoś kwaśnego”- powideł śliwkowych. To jeden z klasycznych, a przy tym całkiem prostych słodkich wypieków. Jest to ciasto dobrze znane i lubiane. Uda się każdemu, wystarczy odrobina chęci.

ciasto kruche z powidłami_400x300

Ciasto kruche

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • powidła śliwkowe
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto kruche

  • Połączyć margarynę, mąkę z proszkiem, żółtka, śmietanę i cukier, następnie zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części.
  • Jedna, część ciasta wyłożyć na natłuszczoną, blaszkę.
  • Piec około 20 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Drugie ciasto upiec w ten sam sposób.

Masa budyniowa

  • Żółtka utrzeć z cukrem.
  • Dolać pół szklanki mleka, wsypać mąkę.
  • Resztę mleka zagotować. Wlać żółtka, mieszając, zagotować, przestudzić.
  • Masło utrzeć, dodawać małymi porcjami budyń.

Ciasto kruche z powidłami

  • Podpieczone ciasta posmarować powidłami.
  • Jeden płat ciasta posmarować połową masy, posypać orzechami.
  • Przykryć drugim ciastem.
  • Posmarować pozostałą masą budyniowa.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 40 minut.
  • wartość energetyczna: 470 kcal
  • białko: 20 g
  • węglowodany: 76 g
  • tłuszcz: 30 g

Dodaj komentarz