Kolorowe ciasto warstwowe. Dla lubiących dobrą mieszankę smaków. Ciasto, które ma wszystkie podstawowe polskie smaki w sobie: mak, orzech, jabłko. Ciekawe i zaskakujące połączenie smaków i kolorów. Idealnie pasuje na imprezę towarzyską lub rodzinną albo na imieniny.
Ciasto
- 4 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 375 g margaryny
- 4 żółtka
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa
- 1 1/2 szklanki maku
- 1 ( niepełna ) szklanka cukru
- 50 g marmolady owocowej
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynków
- 5 jajek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
Masa jabłkowa
- 1000 g jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
Masa orzechowa
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
Polewa
- 60 g margaryny
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
Dodatkowo
- pergamin ( papier do pieczenia )
Ciasto
- Mąkę posiekać z margaryną, dodając żółtka, jajka, cukier oraz proszek.
- Zarobić ciasto, podzielić na cztery części.
Masa makowa
- Mak sparzyć, zemleć.
- Masło roztopić. Dodać mak, miód, cukier, żółtka, rodzynki, posiekane orzechy, marmoladę i wymieszać.
- Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z masą.
Masa jabłkowa
- Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Masło roztopić. Dodać owoce, podprażyć.
- Wsypać galaretkę, wymieszać.
Masa orzechowa
- Mleko zagotować z cukrem. Wsypać orzechy, wymieszać.
- Margarynę utrzeć, dodając przestudzone orzechy.
Polewa
- Wszystkie składniki połączyć, zagotować.
Ciasto makowo – orzechowo – jabłkowe
- Jedną część ciasta wyłożyć na przykrytą pergaminem blachę o wymiarach 24 x 40 cm.
- Rozłożyć masę makową i przykryć drugą częścią ciasta.
- Piec około 40 minut w temperaturze 170-180°C.
- Trzecią część ciasta wyłożyć do przykrytej papierem blaszki i posmarować masą jabłkową.
- Przykryć czwartym ciastem.
- Piec około 40 minut w temperaturze 170-180°C.
- Placek makowy posmarować masą orzechową i przykryć plackiem jabłkowym.
- Polać polewą.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 30 minut.
- wartość energetyczna: 501 kcal
- białko: 15 g
- węglowodany: 66 g
- tłuszcz: 39 g