Ciasto przekładane z kremem – przepis

Ciasto przekładane z kremem. Najlepsze ciasto imieninowe, jako dodatek do życzeń i kwiatów. Zaskakująco łatwe w przygotowaniu i efektowne. Pachnące i kolorowe. Słodkie i delikatne. Łatwo się kroi i nie ma problemu z przenoszeniem go na talerzyk. Rozpływa się w ustach. Jeśli ktoś lubi, bardzo kremowe wypieki to z pewnością się nim zachwyci.

ciasto przekładane z kremem

Ciasto przekładane z kremem:

Ciasto

  • 8 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 łyżki kisielu wiśniowego

Krem

  • 2 szklanki wody
  • 2 opakowania zielonej galaretki
  • 2 szklanki śmietany kremówki (36%)
  • 2 opakowania usztywniacza do śmietany

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • pergamin (papier do blaszki)

Ciasto

  • Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem, wlać olej, wymieszać.
  • Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą część wymieszać z makiem, drugą z kakao, trzecią z kisielem.
  • Blaszki o wymiarach 25 x 28 cm natłuścić, wyłożyć pergaminem.
  • Ciasta wlać do osobnych blaszek. Piec po 25 minut w temperaturze 180°C.

Krem

  • Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia.
  • Śmietanę ubić z usztywniaczami, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.

Ciasto przekładane z kremem:

  • Płaty ciasta przełożyć kremem.
  • Dowolnie udekorować.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 25 min.
  • Czas pieczenia około 75 minut.
  • wartość energetyczna: 385 kcal
  • białko:13 g
  • węglowodany: 62 g
  • tłuszcz: 37 g

Dodaj komentarz