Ciasto przekładane z kremem – przepis
Ciasto przekładane z kremem. Najlepsze ciasto imieninowe, jako dodatek do życzeń i kwiatów. Zaskakująco łatwe w przygotowaniu i efektowne. Pachnące i kolorowe. Słodkie i delikatne. Łatwo się kroi i nie ma problemu z przenoszeniem go na talerzyk. Rozpływa się w ustach. Jeśli ktoś lubi, bardzo kremowe wypieki to z pewnością się nim zachwyci.
Ciasto przekładane z kremem:
Ciasto
- 8 jajek
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki suchego maku
- 2 łyżki kisielu wiśniowego
Krem
- 2 szklanki wody
- 2 opakowania zielonej galaretki
- 2 szklanki śmietany kremówki (36%)
- 2 opakowania usztywniacza do śmietany
Dodatkowo
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- pergamin (papier do blaszki)
Ciasto
- Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem, wlać olej, wymieszać.
- Ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą część wymieszać z makiem, drugą z kakao, trzecią z kisielem.
- Blaszki o wymiarach 25 x 28 cm natłuścić, wyłożyć pergaminem.
- Ciasta wlać do osobnych blaszek. Piec po 25 minut w temperaturze 180°C.
Krem
- Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia.
- Śmietanę ubić z usztywniaczami, dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.
Ciasto przekładane z kremem:
- Płaty ciasta przełożyć kremem.
- Dowolnie udekorować.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 25 min.
- Czas pieczenia około 75 minut.
- wartość energetyczna: 385 kcal
- białko:13 g
- węglowodany: 62 g
- tłuszcz: 37 g