Ciasto z masą budyniowa i jabłkami – przepis

Delikatne jasne ciasto biszkoptowe z ciemnym ciastem kakaowym oraz puszystym budyniowym nadzieniem i warstwą jabłek. Niezwykle prosty, bardzo dobry i leciutki. Dla wielbicieli jabłek i budyniu.

ciasto z masą budyniową i jabłkami

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany ( 18 % )
  • 2 ( płaskie ) łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 puszki mleka skondensowanego
  • 2 opakowania galaretki malinowej

Dodatkowo

  • 700 g jabłek
  • pergamin ( papier do pieczenia )
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Biszkopt

  • Margarynę utrzeć z cukrem.
  • Dodawać po jednym żółtku, ucierać.
  • Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, a następnie utrzeć.
  • Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem.
  • Ciasto podzielić na dwie części.
  • Jedną część ciasta włożyć do natłuszczonej, wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 36 x 24 cm.
  • Do drugiej części ciasta dodać kakao i śmietanę.
  • Wymieszać, wyłożyć na jasne ciasto.

Masa budyniowa

  • Szklankę mleka zagotować z cukrem.
  • W pozostałym mleku rozpuścić mąkę, wylać na gotujące się mleko, chwilę gotować.
  • Masło ucierać, dodając po łyżce zimnego budyniu.

Ciasto z masą budyniowa i jabłkami

  • Jabłka oczyścić, pokroić w ósemki, wcisnąć w ciasto (obok siebie).
  • Piec około 45-50 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Na ostudzonym cieście rozsmarować masę.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 35 minut.
  • Czas pieczenia około 50
  • wartość energetyczna: 430 kcal
  • białko: 21 g
  • węglowodany: 61 g
  • tłuszcz: 22 g

Dodaj komentarz