Ciasto z masą jabłkową i orzechową – przepis

Ciasto z masą jabłkową i orzechową – to ciasto jest czymś w rodzaju jabłecznika – ma delikatne i kruche ciasto oraz smaczne masy: lekko kwaskową masę jabłkową i delikatną masę orzechową. Wykonanie jest bardzo proste. Można je przygotować na różne okazje. Takie ciasto wspaniale nadaje się do porannej kawy oraz jako deser po obiedzie.

ciasto z masa jabkowa i orzechami

Ciasto kruche

  • 2 szklanki ( czubate ) mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 1000 g jabłek
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Masa orzechowa

  • 180 g posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki mleka
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 1 szklanka ( niepełna ) cukru

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto kruche

  • Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dokładnie posiekać z margaryną.
  • Żółtka wymieszać z cukrem oraz śmietaną. Połączyć z mąką i margaryną, a następnie zagnieść.
  • Cisto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować, wyłożyć na wytłuszczonej blaszce (o wymiarach 25 x 35 cm) i piec około 20 minut w temperaturze 180-200°C do zarumienienia.

Masa jabłkowa

  • Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Owoce smażyć około 10 minut ( pod przykryciem), następnie dodać galaretki, mieszać.

Masa orzechowa

  • Orzechy wymieszać z cukrem, mlekiem, masłem i miodem.
  • Składniki doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia.

Ciasto z masą jabłkową i orzechową

  • Wystudzone płaty ciasta przełożyć kolejno masą jabłkową, wierzch ostatniej warstwy posmarować masą orzechową.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 70 minut.
  • Czas pieczenia około 20 ( 3 blaszki razem ) / 60 ( każda blaszka osobno ) minut.
  • wartość energetyczna: 410 kcal
  • białko: 25 g
  • węglowodany: 61 g
  • tłuszcz: 47 g

Dodaj komentarz