Ciasto z masą jabłkową i orzechową – to ciasto jest czymś w rodzaju jabłecznika – ma delikatne i kruche ciasto oraz smaczne masy: lekko kwaskową masę jabłkową i delikatną masę orzechową. Wykonanie jest bardzo proste. Można je przygotować na różne okazje. Takie ciasto wspaniale nadaje się do porannej kawy oraz jako deser po obiedzie.
Ciasto kruche
- 2 szklanki ( czubate ) mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g margaryny
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 1000 g jabłek
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
Masa orzechowa
- 180 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżeczki mleka
- 150 g masła
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka ( niepełna ) cukru
Dodatkowo
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Ciasto kruche
- Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dokładnie posiekać z margaryną.
- Żółtka wymieszać z cukrem oraz śmietaną. Połączyć z mąką i margaryną, a następnie zagnieść.
- Cisto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować, wyłożyć na wytłuszczonej blaszce (o wymiarach 25 x 35 cm) i piec około 20 minut w temperaturze 180-200°C do zarumienienia.
Masa jabłkowa
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Owoce smażyć około 10 minut ( pod przykryciem), następnie dodać galaretki, mieszać.
Masa orzechowa
- Orzechy wymieszać z cukrem, mlekiem, masłem i miodem.
- Składniki doprowadzić do wrzenia, gotować do zgęstnienia.
Ciasto z masą jabłkową i orzechową
- Wystudzone płaty ciasta przełożyć kolejno masą jabłkową, wierzch ostatniej warstwy posmarować masą orzechową.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 70 minut.
- Czas pieczenia około 20 ( 3 blaszki razem ) / 60 ( każda blaszka osobno ) minut.
- wartość energetyczna: 410 kcal
- białko: 25 g
- węglowodany: 61 g
- tłuszcz: 47 g