Ciasto ze śliwkami – przepis

Bardzo proste, tradycyjne ciasto ucierane, pełne owoców. Żeby je zrobić potrzebujemy dosłownie tylko chwili. Wspaniale smakuje zarówno z owocami świeżymi jak i mrożonymi. Można je piec cały rok, nie tylko w sezonie śliwkowym.

ciasto ze śliwkami

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 200 g margaryny
  • 1 olejek migdałowy
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piana

  • 5 białka
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 1000 g śliwek
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto

  • Margarynę utrzeć z cukrem oraz olejkiem.
  • Dodawać po jednym żółtku.
  • Wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać.

Piana

  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Ciasto ze śliwkami

  • Przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem, wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  • Na ciasto wyłożyć śliwki bez pestek.
  • Piec około 35-40 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 15 minut.
  • Czas pieczenia około 40
  • wartość energetyczna: 395 kcal
  • białko: 24 g
  • węglowodany: 69 g
  • tłuszcz: 35 g

Dodaj komentarz