Bardzo proste, tradycyjne ciasto ucierane, pełne owoców. Żeby je zrobić potrzebujemy dosłownie tylko chwili. Wspaniale smakuje zarówno z owocami świeżymi jak i mrożonymi. Można je piec cały rok, nie tylko w sezonie śliwkowym.
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanki cukru
- 6 jajek
- 200 g margaryny
- 1 olejek migdałowy
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piana
- 5 białka
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo
- 1000 g śliwek
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Ciasto
- Margarynę utrzeć z cukrem oraz olejkiem.
- Dodawać po jednym żółtku.
- Wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać.
Piana
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Ciasto ze śliwkami
- Przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem, wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
- Na ciasto wyłożyć śliwki bez pestek.
- Piec około 35-40 minut w temperaturze 170-180°C.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 15 minut.
- Czas pieczenia około 40
- wartość energetyczna: 395 kcal
- białko: 24 g
- węglowodany: 69 g
- tłuszcz: 35 g