Drożdżówka z jabłkami – przepis

Pachnące jabłka z cynamonem na drożdżowym cieście a na wierzchu delikatna piana i chrupiąca kruszonka z kokosem. Wspaniały dodatek nie tylko do kawy i herbaty ale też do szklanki ciepłego mleka. Słodkie i pulchne. Zawsze wszystkim smakuje. Zapach tego ciasta w trakcie pieczenia jest cudowny i na długo pozostaje w każdym zakątku kuchni.

drożdżówka z jabłkami

Ciasto drożdżowe

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 6 łyżek cukru

Masa jabłkowa

  • 500 g jabłek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Piana

  • 4 białka
  • 3 łyżki cukru

Kruszonka

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 125 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto drożdżowe

  • Mąkę wsypać do naczynia ( dużego ).
  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, połączyć z cukrem, a następnie wlać do mąki i odstawić na 10 minut.
  • Dodać resztę składników, wyrobić ciasto ( tak, aby odchodziło od ręki ).
  • Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około jedną godzinę.

Masa jabłkowa

  • Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce.
  • Dodać cukier, cynamon i wymieszać.

Piana

  • Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

Kruszonka

  • Masło rozpuścić, wsypać cukier, wiórki oraz mąkę.

Drożdżówka z jabłkami

  • Ciasto wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 23 x 34 cm.
  • Ułożyć odciśniętą masę, pianę i kruszonkę.
  • Piec 20 minut w temperaturze 100°C, a następnie zwiększyć temperaturze do 170-180°C i piec jeszcze około 40 minut.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 60 minut.
  • wartość energetyczna: 391 kcal
  • białko: 6 g
  • węglowodany: 69 g
  • tłuszcz: 29 g

Dodaj komentarz