Makosernik – przepis

Makosernik to jeden ze świątecznych przysmaków. Doskonale prezentuje się obok świątecznych bab i mazurków. Jego wykonanie nie jest zbyt pracochłonne ani czasochłonne. Z pewnością będzie doskonałym uzupełnieniem na stole pełnym świątecznych słodkości.

makosernik

Ciasto

  • 2 szklanki ( niepełne ) mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 10 łyżek masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 1 łyżeczka ( płaska ) proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Masa makowa

  • 3 szklanki zmielonego maku
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka

Masa serowa

  • 1000 g białego twarogu ( tłustego )
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 4 jajka
  • 100 g rodzynek
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek ( czubatych ) cukru

Dodatkowo

  • pergamin ( papier do blaszki )
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto

  • Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z tłuszczem.
  • Dodać cukier, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 20 minut.

Masa makowa

  • Mak wymieszać z cukrem oraz jajkiem, połączyć z wrzącym mlekiem, mieszać, odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa

  • Ser utrzeć z cukrem, budyniem oraz sokiem.
  • Wsypać rodzynki, dodać żółtka, a następnie pianę ubitą z białek.

Makosernik

  • Na natłuszczoną wyłożoną papierem blachę o wymiarach 20×40 cm wyłożyć ciasto, następnie masę makową oraz masę serową.
  • Piec 40 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 60 minut.
  • Czas pieczenia około 40 minut.
  • wartość energetyczna: 400 kcal
  • białko: 17 g
  • węglowodany: 60 g
  • tłuszcz: 35 g

9 opinie o “Makosernik

  1. Sernik czy makowiec? Ciężko się zdecydować, które ciasto lubię bardziej, teraz nie muszę, bo mam oba ciasta w jednym. Polecam tym wszystkim, którzy się wahają. Wyszło przepyszne, część sernikowa delikatna, makowa wilgotna, tak jak lubię.

  2. Muszę przyznać, że ten przepis jest znakomity i wielokrotnie przeze mnie wypróbowany. Wilgotne, aromatyczne, ciężkie, pełne pysznych bakalii ciasto może zostać przygotowane nawet na kilka dni przed świętami i choć wymaga trochę pracy, z dnia na dzień smakuje coraz lepiej i wynagradza wcześniejszy trud przygotowania.

Dodaj komentarz