Makosernik to jeden ze świątecznych przysmaków. Doskonale prezentuje się obok świątecznych bab i mazurków. Jego wykonanie nie jest zbyt pracochłonne ani czasochłonne. Z pewnością będzie doskonałym uzupełnieniem na stole pełnym świątecznych słodkości.
Ciasto
- 2 szklanki ( niepełne ) mąki tortowej
- 1 jajko
- 10 łyżek masła lub margaryny
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 1 łyżeczka ( płaska ) proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Masa makowa
- 3 szklanki zmielonego maku
- 5 łyżek cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
Masa serowa
- 1000 g białego twarogu ( tłustego )
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 4 jajka
- 100 g rodzynek
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek ( czubatych ) cukru
Dodatkowo
- pergamin ( papier do blaszki )
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Ciasto
- Mąkę przesiać z proszkiem, posiekać z tłuszczem.
- Dodać cukier, jajko oraz sól. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 20 minut.
Masa makowa
- Mak wymieszać z cukrem oraz jajkiem, połączyć z wrzącym mlekiem, mieszać, odstawić do ostygnięcia.
Masa serowa
- Ser utrzeć z cukrem, budyniem oraz sokiem.
- Wsypać rodzynki, dodać żółtka, a następnie pianę ubitą z białek.
Makosernik
- Na natłuszczoną wyłożoną papierem blachę o wymiarach 20×40 cm wyłożyć ciasto, następnie masę makową oraz masę serową.
- Piec 40 minut w temperaturze 170-180°C.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 60 minut.
- Czas pieczenia około 40 minut.
- wartość energetyczna: 400 kcal
- białko: 17 g
- węglowodany: 60 g
- tłuszcz: 35 g
Pierwsze podejście i wyszedł wspaniały
Sernik czy makowiec? Ciężko się zdecydować, które ciasto lubię bardziej, teraz nie muszę, bo mam oba ciasta w jednym. Polecam tym wszystkim, którzy się wahają. Wyszło przepyszne, część sernikowa delikatna, makowa wilgotna, tak jak lubię.
Uwielbiam to ciasto. Robiłam już cztery razy, za każdym razem wychodziło idealnie
Cudne ciasto, wilgotne, syte …pycha
Ciasto smaczne i wcale nie takie trudne.
Ciasto rewelacyjne i bardzo proste w wykonaniu
Mój pierwszy mako-sernik w życiu, wyszedł boski! Kolejna słodycz która zostaje na zawsze w moich przepisach. Polecam!
Muszę przyznać, że ten przepis jest znakomity i wielokrotnie przeze mnie wypróbowany. Wilgotne, aromatyczne, ciężkie, pełne pysznych bakalii ciasto może zostać przygotowane nawet na kilka dni przed świętami i choć wymaga trochę pracy, z dnia na dzień smakuje coraz lepiej i wynagradza wcześniejszy trud przygotowania.
Ja do masy makowej dodałam trochę alkoholu, wyśmienite!