Makowiec na biszkopcie z masą budyniową – przepis

Makowiec to ciasto znane od stuleci i przygotowywane przez wiele pokoleń. Istnieje wiele wersji tego smakołyku, a jedną z nich jest biszkopt, masa makowa oraz krem budyniowy z alkoholem. Za sprawą biszkoptowego spodu oraz masy makowiec zyskuje nowe, ciekawe oblicze. Ciasto jest niezwykle pomysłowe jeśli chodzi o wykonanie. Można je przygotowywać nie tylko na święta ale też przy innych okazjach. Nie jest trudny do zrobienia a bardzo ładnie wygląda oraz smakuje.

makowiec_na_biszkopcie_z_masa_budyniowa_400x300_v2

Masa makowa

  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 6 jajek
  • bakalie

Biszkopt

  • 1 ( niepełna ) szklanka cukru
  • 1 ( niepełna ) szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka octu
  • 7 jajek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • odrobina alkoholu

Dodatkowo

  • pergamin ( papier do pieczenia )

Masa makowa

  • Mak sparzyć, a następnie zemleć.
  • Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, bakalie, miód i ubitą pianę z białek, wymieszać.

Biszkopt

  • Białka ubić na sztywno. Dodawać cukier i żółtka.
  • Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodać ocet.

Masa budyniowa

  • Żółtka i jajko ubić z cukrem i mąką. Wlać na gotujące się mleko, wymieszać.
  • Masło utrzeć. Dodawać porcjami ostudzony budyń.
  • Na koniec dodać alkohol.

Makowiec na biszkopcie z masą budyniową

  • Masę makową wylać na wyłożoną papierem blaszkę.
  • Na masę wylać biszkopt.
  • Piec 55-60 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu, ciasto odwrócić, żeby biszkopt był na dole, a mak u góry.
  • Ciasto posmarować masą.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 55-60 minut.
  • wartość energetyczna: 490 kcal
  • białko: 30 g
  • węglowodany: 73 g
  • tłuszcz: 40 g

Dodaj komentarz