Makowiec na cieście – przepis

Ciasto to zawiera bardzo dużo maku, dlatego też świetnie smakuje. Można z powodzeniem pominąć etap gotowania maku i zastąpić go gotową masą z puszki. Jest to alternatywa dla tradycyjnego świątecznego makowca. Mniej pracochłonny od tradycyjnego drożdżowego zawijańca, a tak samo dobry. Przepis sprawdzony i niezawodny, łatwy w przygotowaniu.

makowiec na cieście

 

Ciasto

  • 200 g masła
  • 2 szklanka mąki pszennej
  • 7 jajek
  • 1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 puszki masy makowej
  • tłuszcz do wysmarowania foremki ( blaszki )
  • bulka tarta do obsypania blaszki

Ciasto

  • Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać żółtka, ucierać.
  • Wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć.
  • Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.

Makowiec na cieście

  • Blaszkę ( o wymiarach 24 x 29 cm ) natłuścić, obsypać bułką tartą.
  • Połowę ciasta wyłożyć do foremki.
  • Wyłożyć masę makową.
  • Rozłożyć resztę ciasta.
  • Piec około 60 minut w temperaturze około 170-180°C.
  • Ostudzone ciasto dowolnie udekorować wg. swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 20 minut.
  • Czas pieczenia około 60 minut.
  • wartość energetyczna: 401 kcal
  • białko: 14 g
  • węglowodany: 61 g
  • tłuszcz: 35 g

Dodaj komentarz