Makowiec z masą waniliową – przepis

Makowiec – ciasto z makiem. Nie jest to tradycyjny makowiec, który jak wiadomo wymaga sporo pracy – mielenie maku, wyrabianie ciasta drożdżowego itd. Jest to prosta i szybka propozycja makowca na święta i nie tylko na święta, nie wymaga zbyt wiele pracy. Maku nie trzeba mielić, ani nawet sparzać. Jest przełożony masą waniliową.

makowiec z masą waniliową

Cisto

  • 2 szklanki maku
  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g kakao lub czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej

Masa

  • 200 g masła
  • 3 jaka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )

Dodatkowo

  • pergamin (papier do blaszki)

Ciasto

  • Białka ubić na sztywno, następnie wsypać cukier i dalej ubijać.
  • Dodawać po jednym żółtku ubijając.
  • Dodawać pozostałe składniki, lekko wymieszać.
  • Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 40 x 25 cm.
  • Piec około 60 minut w temperaturze 170-180°C.

Masa

  • Jajka ubić na parze z cukrem, następnie ostudzić.
  • Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy jajecznej.

Makowiec z masą waniliową

  • Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 60 minut.
  • Czas pieczenia około 60 minut.
  • wartość energetyczna: 401 kcal
  • białko: 12 g
  • węglowodany: 60 g
  • tłuszcz: 35 g

Dodaj komentarz