Makowiec – ciasto z makiem. Nie jest to tradycyjny makowiec, który jak wiadomo wymaga sporo pracy – mielenie maku, wyrabianie ciasta drożdżowego itd. Jest to prosta i szybka propozycja makowca na święta i nie tylko na święta, nie wymaga zbyt wiele pracy. Maku nie trzeba mielić, ani nawet sparzać. Jest przełożony masą waniliową.
Cisto
- 2 szklanki maku
- 10 jajek
- 1 szklanka cukru
- 50 g kakao lub czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki bułki tartej
Masa
- 200 g masła
- 3 jaka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
Dodatkowo
- pergamin (papier do blaszki)
Ciasto
- Białka ubić na sztywno, następnie wsypać cukier i dalej ubijać.
- Dodawać po jednym żółtku ubijając.
- Dodawać pozostałe składniki, lekko wymieszać.
- Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 40 x 25 cm.
- Piec około 60 minut w temperaturze 170-180°C.
Masa
- Jajka ubić na parze z cukrem, następnie ostudzić.
- Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy jajecznej.
Makowiec z masą waniliową
- Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć masą.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 60 minut.
- Czas pieczenia około 60 minut.
- wartość energetyczna: 401 kcal
- białko: 12 g
- węglowodany: 60 g
- tłuszcz: 35 g