Makowiec – przepis

Makowiec to obowiązkowy punkt świątecznego menu. To ciasto, które jednoznacznie kojarzy się ze świętami, jednak różnego rodzaju rolady makowe przygotowuje się przez cały rok. Bardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich trwałość. Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Delikatnie aromatyzowane rumem, z aromatyczną skórką pomarańczową.

makowiec

Cisto drożdzowe

  • 2 łyżki ( czubate) mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 szklanki startej skórki pomarańczy
  • 2 łyżki rumu

Masa makowa

  • 3 szklanki maku
  • 20 g masła
  • 40 g migdałów
  • 1 białko
  • 3 łyżki miodu
  • 3 1/2 łyżki cukru

Dodatkowo

  • 1 białko
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto drożdżowe

  • Do miski wsypać mąkę, cukier, wymieszać.
  • Drożdże rozpuścić w letnim mleku, oprószyć mąką, aby pokryła całą powierzchnię mleka.
  • Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, a następnie wymieszać z pozostałą mąką.
  • Następnie dodać masło, żółtka, rum oraz skórkę. Zagnieść ciasto. Gdy będzie się łatwo odrywać od krawędzi miski uformować kulę, odstawić na 50 minut, aby wyrosło.

Makowiec

  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować, następnie posmarować rozkłóconym białkiem.
  • Masę makową rozsmarować na powierzchni ciasta, zrolować.
  • Ciasto posmarować resztą białka.
  • Makowiec przełożyć do wysmarowanej masłem formy, odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Piec około 30 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 70 minut.
  • Czas pieczenia około 30 minut.
  • wartość energetyczna: 430 kcal
  • białko: 8 g
  • węglowodany: 60 g
  • tłuszcz: 10 g

Dodaj komentarz