Miodownik z masą serową – przepis

Miodownik to ciasto które często pojawia się na Wigilię i Wielkanoc. Jest wyjątkowe, pracochłonne, ale niesamowicie smaczne. Miodownik to wielowarstwowe ciasto na bazie miodu z kremową masą serową, idealne. Jest to kolejny przepis na ciasto przy wykonywaniu którego pięknie pachnie w całym domu. Ciasto jest pyszne słodkie i kruche, a masa serowa rozpływa się w ustach. Miodownik bardzo dobrze sprawdzi się jako deser do kawy oraz jako ciasto świąteczne. Delikatnie miodowy, choć z dobrze wyczuwalną nutą kakao i przypraw korzennych. Należy uważać, żeby nie dosypywać za dużo mąki do ciasta i nie piec placków zbyt długo – to je za bardzo wysusza i stają się zbyt twarde. Po przełożeniu masą miękną, ale wolniej i nie jest to już ten sam smak. Tak, czy inaczej ciasto jest bardzo dobre, a im dłużej leży, pod warunkiem, że jest zabezpieczone przed wysychaniem, tym lepiej smakuje. Dlatego też można śmiało upiec je kilka dni wcześniej, np. na nadchodzące Święta. Ciasto zdecydowanie najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach.

miodownik z masą serową

Ciasto jasne

  • 250 g margaryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 krople aromatu śmietankowego

Ciasto ciemne

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100 g margaryny
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki gęstej śmietany ( 18 % )
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczki przyprawy do piernika

Masa serowa

  • 250 g margaryny
  • 800 g zmielonego półtłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • pergamin ( papier do pieczenia )

Ciasto jasne

  • Składniki połączyć, wyrobić jednolite ciasto, podzielić na dwie części.
  • Każdą z nich rozwałkować, wyłożyć osobno na natłuszczoną, wyłożoną papierem blaszkę.
  • Piec osobno po 10 minut w temperaturze 170-180°C.

Ciasto ciemne

  • Składniki połączyć, wyrobić na jednolitą masę.
  • Upiec tak, jak ciasto jasne.

Masa serowa

  • Margarynę, ser, jajka i cukier, połączyć, podsmażyć do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
  • Zdjąć z ognia, wsypać budyń, dokładnie wymieszać.

Miodownik z masą serową

  • Ciasto jasne posmarować połową masy serowej, przykryć ciastem ciemnym, posmarować pozostałą masą, przykryć drugim ciastem jasnym.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 60 minut.
  • Czas pieczenia około 20 minut.
  • wartość energetyczna: 412 kcal
  • białko: 8 g
  • węglowodany: 77 g
  • tłuszcz: 42 g

Dodaj komentarz