Orzechowiec – przepis

Orzechowiec – pomino dość długiego przepisu to ciasto przygotowuje się szybko. Często pieczone na Wielkanoc obok mazurka. Dwa kruche spody przełożone masą krówkową oraz budyniową, wykończone orzechowo-karmelową skorupką.

orzechowiec

Ciasto

  • 3 1/2 szlanka mąki pszennej
  • 3/4 szlanki cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka(czubata) sody oczyszczonej
  • 2 całe jajka

Masa budyniowa

  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 szlanka mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka(czubata) mąki pszennej
  • 125 g margaryny

Polewa orzechowa

  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru

Dodatkowo

  • 1 puszka gotowej masy krówkowej
  • pergamin ( papier do pieczenia )

Ciasto

  • Wszystkie składniki połączyć, zgnieść i podzielić na trzy części.
  • Dwa placki rozwałkować i przełożyć do wyłożonych papierem blaszek o wymiarach około 25 x 35 cm.
  • Piec około 15-20 minut w temperaturze 170-180°C.

Masa budyniowa

  • Z mleka odlać 2/3 szklanki i rozrobić w nim mąkę.
  • Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, cukrem i margaryną, następnie dodać mleko z mąką i jeszcze chwilkę gotować.

Masa budyniowa

  • Wszystkie składniki zagotować i mieszać aż do zgęstnienia masy.
  • Dodać łyżkę zimnej wody, lekko utrzeć.

Orzechowiec

  • Trzecią część ciasta rozwałkować, wyłożyć do przykrytej papierem blaszki ( 25 x 35 cm ).
  • Połowę wyłożyć na surowej ciasto w blaszce i piec około 20 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Na jeden placek położyć lekko rozgrzaną masę krówkową, rozsmarować.
  • Przykryć drugim plackiem, posmarować masą budyniową, przykryć plackiem z polewą.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 60 minut.
  • Czas pieczenia około 60 minut.
  • wartość energetyczna: 460 kcal
  • białko: 6 g
  • węglowodany: 75 g
  • tłuszcz: 56 g

Dodaj komentarz