Rolada drożdżowa z wiśniami – przepis

Masa wiśniowa otulona pulchnym, maślanym ciastem drożdżowym. Świetnie nadaje się na weekendowe śniadanie, podwieczorek czy deser, a nawet piknik. Można ją upiec z każdymi owocami: truskawkami, jagodami, śliwkami czy wiśniami. Forma też nie ma znaczenia: placek, babka, rolada, zawijaniec, bułki… W każdej wersji smakuje wspaniale.

rolada drożdżowa z wiśniami

Ciasto drożdżowe

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 ( niepełna ) szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )

Masa wiśniowa

  • 500 g smażonych wiśni
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka

Dodatkowo

  • 2 białka
  • pergamin ( papier do pieczenia )

Ciasto drożdżowe

  • Masło rozpuścić, ostudzić.
  • Łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, rozprowadzić z ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Rozczyn wlać do mąki.
  • Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Masa wiśniowa

  • Jajka ubić z cukrem, następnie połączyć z owocami.

Rolada drożdżowa z wiśniami

  • Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość około 1 cm.
  • Masę wyłożyć na ciasto, zwinąć, posmarować roztrzepanym białkiem.
  • Rolady wyłożyć na blachę przykrytą papierem i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Piec 40-45 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 25 minut.
  • Czas pieczenia około 40-45 minut.
  • wartość energetyczna: 410 kcal
  • białko: 16 g
  • węglowodany: 69 g
  • tłuszcz: 19 g

Dodaj komentarz