Masa wiśniowa otulona pulchnym, maślanym ciastem drożdżowym. Świetnie nadaje się na weekendowe śniadanie, podwieczorek czy deser, a nawet piknik. Można ją upiec z każdymi owocami: truskawkami, jagodami, śliwkami czy wiśniami. Forma też nie ma znaczenia: placek, babka, rolada, zawijaniec, bułki… W każdej wersji smakuje wspaniale.
Ciasto drożdżowe
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 ( niepełna ) szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 żółtka
- 150 g masła
- 50 g drożdży
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
Masa wiśniowa
- 500 g smażonych wiśni
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
Dodatkowo
- 2 białka
- pergamin ( papier do pieczenia )
Ciasto drożdżowe
- Masło rozpuścić, ostudzić.
- Łyżkę cukru rozetrzeć z drożdżami, rozprowadzić z ciepłym mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Rozczyn wlać do mąki.
- Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
Masa wiśniowa
- Jajka ubić z cukrem, następnie połączyć z owocami.
Rolada drożdżowa z wiśniami
- Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość około 1 cm.
- Masę wyłożyć na ciasto, zwinąć, posmarować roztrzepanym białkiem.
- Rolady wyłożyć na blachę przykrytą papierem i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Piec 40-45 minut w temperaturze 170-180°C.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 25 minut.
- Czas pieczenia około 40-45 minut.
- wartość energetyczna: 410 kcal
- białko: 16 g
- węglowodany: 69 g
- tłuszcz: 19 g