Sernik agarowy – wielkanocny przysmak – przepis

Sernik agarowy nie jest ani specjalnie trudnym, ani pracochłonnym ciastem. Jego sekret tkwi w puszystej i rozpływającej się w ustach, delikatnej masie serowej, która powinna mieć wszędzie jednakową grubość. Wykwintność tego ciasta podkreśla warstwa galaretki owocowej. Jest tak elegancki, że wspaniale zaprezentuje się na stole na taką okazję jaką jest Wielkanoc.

sernik agarowy

Sernik

  • 500 g sera dwukrotnie mielonego
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka mleka

Dodatkowo

  • galaretka brzoskwiniowa i brzoskwinie z puszki lub galaretka wiśniowa rodzynki lub inne drobne owoce
  • paczka biszkoptów
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Masło utrzeć z żółtkami na jednolitą masę.
  • Dodawać stopniowo do masy po łyżce sera i ucierać.
  • Dodać żelatynę rozpuszczoną w szklance gorącego mleka i ostudzoną.

Sernik agarowy – wielkanocny przysmak

  • Wszystko wymieszać.
  • Wyłożyć formę warstwą biszkoptów, wyłożyć na nie masę serową, przybrać pokrojonymi brzoskwiniami (lub rodzynkami), zalać tężejącą galaretką.
  • Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 45 minut.
  • Czas tężenia 120 minut.
  • wartość energetyczna: 151 kcal
  • białko: 6 g
  • węglowodany: 21 g
  • tłuszcz: 4,8 g

Dodaj komentarz