Sernik czarno-biały, na kakaowym cieście, królewski – przepis

Sernik czarno – biały, na kakaowym cieście, królewski, ciężki, puszysty wilgotny i dekoracyjny. Kruche, kakaowe ciasto i kruszonka wspaniale komponuje się z masą serową. Ciasto jest wyraziste, mocno kakaowe, a masa serowa gładka. Delikatne i nie za słodkie. Połączenie ciemnego ciasta z jasną warstwą sera bardzo ładnie się komponuje zarówno kolorystycznie jak i smakowo. Dodatkowym jego walorem jest łatwość i szybkość wykonania.

sernik czarno biały na kakaowym cieście królewski

Ciasto

  • 250 g margaryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1000 g białego sera ( półtłustego )
  • 200 g masła
  • 2 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 6 jajek
  • 100 g rodzynek

Dodatkowo

  • bułka tarta do obsypania blaszki
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto

  • Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie uformowaćdwie równe kuli i zamrozić.

Masa serowa

  • Jajka ubić z cukrem, dodać budyń, masło oraz zmielony ser.
  • Wsypać rodzynki.
  • Dokładnie wymieszać.

Sernik czarno-biały, na kakaowym cieście, królewski

  • Na spód natłuszczonej, obsypanej bułką tartą blaszki wyłożyć startą na tarce o grubych oczkach jedną trzecią ciasta.
  • Wykładamy masę serową.
  • Ser przykryć startą na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
  • Piec około 60 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 60 minut.
  • wartość energetyczna: 400 kcal
  • białko: 17 g
  • węglowodany: 60 g
  • tłuszcz: 35 g

Dodaj komentarz