Sernik czarno – biały, na kakaowym cieście, królewski, ciężki, puszysty wilgotny i dekoracyjny. Kruche, kakaowe ciasto i kruszonka wspaniale komponuje się z masą serową. Ciasto jest wyraziste, mocno kakaowe, a masa serowa gładka. Delikatne i nie za słodkie. Połączenie ciemnego ciasta z jasną warstwą sera bardzo ładnie się komponuje zarówno kolorystycznie jak i smakowo. Dodatkowym jego walorem jest łatwość i szybkość wykonania.
Ciasto
- 250 g margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1000 g białego sera ( półtłustego )
- 200 g masła
- 2 szklanka cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 6 jajek
- 100 g rodzynek
Dodatkowo
- bułka tarta do obsypania blaszki
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Ciasto
- Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie uformowaćdwie równe kuli i zamrozić.
Masa serowa
- Jajka ubić z cukrem, dodać budyń, masło oraz zmielony ser.
- Wsypać rodzynki.
- Dokładnie wymieszać.
Sernik czarno-biały, na kakaowym cieście, królewski
- Na spód natłuszczonej, obsypanej bułką tartą blaszki wyłożyć startą na tarce o grubych oczkach jedną trzecią ciasta.
- Wykładamy masę serową.
- Ser przykryć startą na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
- Piec około 60 minut w temperaturze 170-180°C.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 40 minut.
- Czas pieczenia około 60 minut.
- wartość energetyczna: 400 kcal
- białko: 17 g
- węglowodany: 60 g
- tłuszcz: 35 g