Trzy warstwy ciasta przełożone delikatną, kremową i przepyszną masą serową. Jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia i zawsze się udaje, nie ma ryzyka, że opadnie czy popęka. Kruche ciasto dodaje mu uroku. Doskonale się sprawdza na różne uroczystości domowe. Pełen smaku. Wspaniały.
Ciasto
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1000 g białego ( półtłustego ) sera
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 200 g masła
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Ciasto
- Mąkę połączyć z proszkiem. Dodać jajko, cukier puder i margarynę, zagnieść.
- Ciasto podzielić na trzy części i wyłożyć kolejno płaską, natłuszczoną formę.
- Piec około 20 minut w temperaturze 170-180°C na złoty kolor.
Masa serowa
- Ser zemleć.
- Jajka ubić z cukrem, następnie dodać miękkie masło i jeszcze chwilę ucierać.
- Połączyć z serem.
- Masę przełożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 5-7 minut.
- Do gorącej masy wlać budynie rozrobione w mleku. Gotować, aż masa zgęstnieje.
Sernik gotowany
- Płaty ciasta przełożyć gorącą masą.
- Posypać cukrem pudrem.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 25 minut.
- Czas pieczenia około 20 minut.
- wartość energetyczna: 460 kcal
- białko: 23 g
- węglowodany: 72 g
- tłuszcz: 22 g