Puszysty sernik jest w Polsce obowiązkowym ciastem wielkanocnym, słodkim symbolem tych świąt. Poniżej przepis na jeden z najpopularniejszych, tradycyjny sernik, nazywany krakowskim.
Kruche ciasto
- 250 g mąki
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru
- 2 surowe żółtka
- 2 łyżki śmietany
- cukier waniliowy
Masa serowa
- 1 kg tłustego sera twarogowego
- 100 g masła
- 6 jajek
- 300 g cukru
- trochę aromatu cytrynowego
Kruche ciasto
- Mąkę przesiać na stolnicę, dodać drobno posiekane masło.
- Następnie dodać cukier, wymieszać z mąką i masłem. Zrobić w środku dołek, dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, szczyptę soli i zarobić rękę ciasto tak, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.
Masa serowa
- Ser przepuścić przez maszynkę.
- Masło utrzeć z cukrem i 6 żółtkami, a następnie dodawać po łyżce sera.
Sernik krakowski
- Ubić pianę z białek. Gdy masa serowa będzie gładka dodać ubitą pianę i lekko wymieszać. Dodać aromat.
- Schłodzone ciasto podzielić na pół. Połowę rozwałkować na grubość około 1 cm. Przenieść na wałku do tortownicy i upiec na jasnozłoty kolor.
- Po ostudzeniu nałożyć masę serową i rozwałkowaną drugą porcję ciasta.
- Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180°C.
- Po wyjęciu udekorować wg swojego uznania, upodobania, np.: posypać cukrem pudrem.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 35 minut.
- Czas pieczenia około 50 minut.
- wartość energetyczna: 329 kcal
- białko: 27 g
- węglowodany: 69 g
- tłuszcz: 31 g