Sernik krakowski – przepis

Puszysty sernik jest w Polsce obowiązkowym ciastem wielkanocnym, słodkim symbolem tych świąt. Poniżej przepis na jeden z najpopularniejszych, tradycyjny sernik, nazywany krakowskim.

sernik krakowski

 

Kruche ciasto

  • 250 g mąki
  • 80 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier waniliowy

Masa serowa

  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • trochę aromatu cytrynowego

Kruche ciasto

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać drobno posiekane masło.
  • Następnie dodać cukier, wymieszać z mąką i masłem. Zrobić w środku dołek, dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy, szczyptę soli i zarobić rękę ciasto tak, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut.

Masa serowa

  • Ser przepuścić przez maszynkę.
  • Masło utrzeć z cukrem i 6 żółtkami, a następnie dodawać po łyżce sera.

Sernik krakowski

  • Ubić pianę z białek. Gdy masa serowa będzie gładka dodać ubitą pianę i lekko wymieszać. Dodać aromat.
  • Schłodzone ciasto podzielić na pół. Połowę rozwałkować na grubość około 1 cm. Przenieść na wałku do tortownicy i upiec na jasnozłoty kolor.
  • Po ostudzeniu nałożyć masę serową i rozwałkowaną drugą porcję ciasta.
  • Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180°C.
  • Po wyjęciu udekorować wg swojego uznania, upodobania, np.: posypać cukrem pudrem.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 35 minut.
  • Czas pieczenia około 50 minut.
  • wartość energetyczna: 329 kcal
  • białko: 27 g
  • węglowodany: 69 g
  • tłuszcz: 31 g

Dodaj komentarz