Sernik na jasnym spodzie – przepis

Sernik na jasnym spodzie to doskonałe ciasto na co dzień jak i od święta. Puszysty sernik na delikatnym, miękkim cieście jest delikatny, aksamitny i rozpływa się w ustach.

sernik_na_jasnym_spodzie_400x300

Ciasto

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 7 jajek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1000 g białego sera (półtłustego)
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 aromat pomarańczowy
  • 3 łyżki mąki przennej

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • bulka tarta do obsypania formy

Ciasto

  • Masło utrzeć z cukrem.
  • Dodawać żółtka, ucierać.
  • Wsypać mąkę z proszkiem.
  • Dodać ubite białka, delikatnie wymieszać.

Masa serowa

  • Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać.
  • Do masy dodawać po łyżce zmielonego sera, ucierać.
  • Wsypać budyń, proszek do pieczenia, wlać aromat i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do utartej masy i wymieszać.

Sernik na jasnym spodzie

  • Blaszkę o wymiarach 24 x 29 cm natłuścić, obsypać bułką tartą.
  • Połowę ciasta wyłożyć do foremki.
  • Rozsmarować masę serową.
  • Przykryć resztą ciasta.
  • Piec około 60 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 60 minut.
  • wartość energetyczna: 380 kcal
  • białko: 9 g
  • węglowodany: 70 g
  • tłuszcz: 35 g

Dodaj komentarz