Sernik na zimno – przepis

Sernik na zimno – bardzo prosty w wykonaniu i praktycznie nie ma takiej możliwości aby się nie udał. Może okazać się miłym i smacznym przerywnikiem podczas upalnego dnia. Delikatna serowa pianka z waniliową i cytrynową nutą, na biszkoptowym spodzie, połączona z owocową galaretką. Jest wyjątkowo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się podczas upalnego lata ale też nie tylko w sezonie letnim.

sernik na zimno

Biszkopt

  • 9 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka serowa

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 szklanki śmietany kremówki ( 36 % )
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1000 g serka homogenizowanego waniliowego
  • sok z cytryny

Dodatkowo

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • pergamin ( papier do pieczenia )
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Biszkopt

  • Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto wylać do natłuszczonej, wyłożonej papierem blaszki.
  • Piec około 15-18 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Ostudzić nie wyciągając z formy

Pianka serowa

  • Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku.
  • Do ubitej śmietany dodawać po łyżce żelatyny, serek i zmiksować.

Sernik na zimno

  • Na ostudzony biszkopt wyłożyć piankę.
  • Galaretki przyrządzać według przepisów na opakowaniach, ostudzić.
  • Piankę zalać tężejącą galaretką, wstawić do lodówki.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 45 minut.
  • Czas pieczenia około 15 minut.
  • wartość energetyczna: 399 kcal
  • białko: 11 g
  • węglowodany: 70 g
  • tłuszcz: 38 g

Dodaj komentarz