Sernik przekładny masą orzechową – przepis

Sernik zupełnie inny niż wszystkie. Dwie warstwy sera jasna oraz ciemna – kakaowa, biszkopt z orzechami oraz masa orzechowa. Doskonały na podwieczorek, a nawet na zwieńczenie przyjęcia, w sam raz na poobiedni deser lub dodatek do aromatycznej kawy.

sernik przekładany masą orzechową

Ciasto orzechowe

  • 1 1/4 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 80 g zmielonych orzechów
  • 8 jajek
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )

Serniki

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1200 g białego ( półtłustego ) sera
  • 2 1/4 szklanki cukru
  • 10 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • rodzynki

Masa orzechowa

  • 200 g zmielonych orzechów
  • 300 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka

Dodatkowo

  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • pergamin ( papier do pieczenia )

Ciasto orzechowe

  • Białka ubić na sztywno, dodając cukier.
  • Dodawać po jednym żółtku, ubijając.
  • Wsypać zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej, wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 40 cm.
  • Piec około 50-60 minut w temperaturze 170-180°C.

Serniki

  • Ser zemleć.
  • Dodać cukier, jajka, miękkie masło, zmiksować.
  • Dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, aromat i rodzynki.
  • Masę podzielić na dwie części.
  • Do jednej części dodać kakao.
  • Upiec osobno w formie wyłożonej pergaminem.
  • Piec ( każdy ) około 35 minut w temperaturze 170-180°C.

Masa orzechowa

  • Orzechy sparzyć mlekiem.
  • Wsypać cukier. Mieszać aż do rozpuszczenia.
  • Masło utrzeć. Dodawać zimne orzechy, ucierać.

Sernik przekładny masą orzechową

  • Ostudzone ciasto orzechowe przekroić wzdłuż.
  • Orzechy zrumienić na patelni.
  • Jeden płat ciasta orzechowego posmarować częścią masy.
  • Ułożyć jasny sernik.
  • Posmarować częścią masy.
  • Przykryć ciemnym sernikiem.
  • Rozsmarować część masy.
  • Przykryć drugim płatem ciasta orzechowego.
  • Posmarować pozostałą masą.
  • Posypać zrumienionymi orzechami.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 50 minut.
  • Czas pieczenia około 120 minut.
  • wartość energetyczna: 495 kcal
  • białko: 19 g
  • węglowodany: 69 g
  • tłuszcz: 42 g

Dodaj komentarz