Sernik szachownica – przepis

Puszysty sernik przekładany kakaowym ciastem. Jest bardzo smaczny, efektownie wygląda i nie wymaga dużego nakładu pracy, choć na pierwszy rzut oka wydaje się trudny i czasochłonny.

sernik szachownica

 

Ciasto

  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 1000 g białego sera ( półtłustego )
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 6 jajek
  • 1/2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • papier (pergamin) do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto

  • Miękkie masło, cukier, żółtka zmiksować.
  • Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
  • Dodać pianę ubitą z białek, wymieszać łyżką.
  • Ciasto wlać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  • Piec około 40 minut w temperaturze 160-170°C.

Masa serowa

  • Ser zemleć.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem.
  • Dodawać po łyżce twarogu oraz mąkę.
  • Dodać ubitą pianę z białek i pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie.

Sernik szachownica

  • Ostudzone ciasto pokroić na długie paski.
  • Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W blaszce ułożyć paski ciasta, zostawiając pomiędzy nimi wolne miejsca.
  • Masą wypełnić miejsca pomiędzy paskami ciasta.
  • Czynność powtarzać na następnych warstwach tak, aby powstała szachownica.
  • Piec około 30-40 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 20 minut.
  • Czas pieczenia około 40 minut.
  • wartość energetyczna: 445 kcal
  • białko: 30 g
  • węglowodany: 69 g
  • tłuszcz: 37 g

6 opinie o “Sernik szachownica

  1. Upiekłam i od razu spróbowałam, na ciepło. Żaden zakalec mi nie wyszedł, za to piękna szachownica. Smak czekoladowego ciasta mnie satysfakcjonuje. Ogólne wrażenia jak najbardziej na tak, czekam na degustację wystudzonego ciasta i werdykt innego łasucha.

Dodaj komentarz