Sernik z masą orzechową – przepis

Sernik z masą orzechową – sernik z nutą kakao w orzechowym biszkopcie z orzechową masą dla lubiących orzechowe smaki. Jest połączeniem delikatnego puszystego orzechowego biszkoptu, kremu orzechowego z dodatkiem sera. Przygotowanie tego ciasta nie jest zbyt trudne, a za każdym razem, gdy tylko pojawia się na stole zachwyca gości. Po jego przekrojeniu pojawia się kilka apetycznych warstw, które jak całość prezentują się niezwykle elegancko.

sernik z masą orzechową

Biszkopt orzechowy

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa sernowa

  • 1000 g białego sera ( półtłustego )
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 olejek cytrynowy

Masa orzechowa

  • 200 g zmielonych orzechów
  • 1 1/2 szklanka mleka
  • 300 g masła
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • pergamin (papier do blaszki)

Biszkopt orzechowy

  • Białka ubić na sztywno, dodając cukier, po jednym żółtku, orzechy, mąkę oraz proszek.
  • Wymieszać i wylać na natłuszczoną, wyłożoną papierem formę o wymiarach 25 x 28 cm.
  • Piec około 35 minut w temperaturze 170-180°C.

Masa sernowa

  • Ser zemleć, dodać cukier, jajka, miękkie masło, zmiksować.
  • Dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz olejek.
  • Masę serową podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
  • Na natłuszczone, wyłożone papierem blaszki o wymiarach 25 x 28 cm wyłożyć masy serowe.
  • Piec osobno po około 30 minut w temperaturze 170-180°C.

Masa orzechowa

  • Orzechy sparzyć mlekiem, dodać cukier, zagotować mieszając.
  • Masło utrzeć, dodając zimne orzechy.
  • Ucierać do białości.

Sernik z masą orzechową

  • Ostudzony biszkopt przekroić na 2 płaty.
  • Na dolny płat biszkopta wyłożyć część masy orzechowej.
  • Przykryć jasnym sernikiem, posmarować częścią masy orzechowej, następnie ciemnym sernikiem, wyłożyć pozostałą masę orzechową.
  • Przykryć drugim płatem biszkopta
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 55 minut.
  • Czas pieczenia około 60 ( 2 x 30 ) minut.
  • wartość energetyczna: 415 kcal
  • białko: 16 g
  • węglowodany: 61 g
  • tłuszcz: 39 g

Dodaj komentarz