Sernik z rodzynkami – przepis

Tradycyjny sernik z rodzynkami. Sernik to wyjątkowe ciasto, przygotowywane w wielu wersjach. Można je piec na spodzie lub bez żadnego spodu jak sernik z rodzynkami z przepisu poniżej. Wykwintność takiego ciasta można podkreślić cienką warstwą polewy czekoladowej. Ozdobi, z pewnością, każdy Wielkanocny stół.

sermnik z rodzynkami tradycyjny

Masa

  • 1000 g trzykrotnie zmielonego sera
  • 80 g masła
  • 8 jajek
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 150 g cukru pudru ( 3/4 szklanki )
  • 100 g rodzynek
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa czekoladowa

  • 200 g czekolady
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1 łyżka masła

Masa

  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodawać porcjami do zmielonego sera, cały czas mieszając.
  • Śmietankę wymieszać z budyniem waniliowym. Połączyć z masą serową, dodać cukier waniliowy.
  • Rodzynki namoczyć, gdy spęcznieją osaczyć i oprószyć mąką. Dodać do masy serowej.
  • Białka lekko posolić. Ubić na sztywną pianę i wymieszać z przygotowaną masą.

Polewa czekoladowa

  • Czekoladę drobno pokroić, skropić mlekiem, roztopić nad parą. Następnie całość wymieszać z masłem.

Sernik z rodzynkami

  • Przygotowaną masę przełożyć do nasmarowanej masłem tortownicy i piec około 90 minut w temperaturze 160-170°C.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 35 minut.
  • Czas pieczenia około 90 minut.
  • wartość energetyczna: 281 kcal
  • białko: 10 g
  • węglowodany: 38 g
  • tłuszcz: 9 g

Dodaj komentarz