Szarlotka z bitą śmietaną – przepis

Delikatny biszkopt, mus jabłkowy i bita śmietana oprószona gorzką czekoladą. Jest to jedno z podstawowych ciast, ma mało składników i jest proste w wykonaniu. Idealne ciasto na pierwsze i kolejne jesienne dni.

szarlotka z bitą śmietaną

 

Biszkopt

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 1500 g jabłek
  • 2 ( czubata ) łyżka mąki ziemniaczanej

Bita śmietana

  • 250 g śmietany ( 30 % )
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dodatkowo

  • bułka tarta do obsypania formy
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Biszkopt

  • Białka ubić z cukrem.
  • Dodać żółtka, ubić.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek.
  • Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem, obsypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 25 x 40 cm.
  • Piec około 20 minut w temperaturze 160-170°C.

Masa jabłkowa

  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem.
  • Do miękkich owoców dodać mąkę rozprowadzoną w 150 ml wody, zagotować.

Bita śmietana

  • Śmietanę schłodzić, a następnie ubić z cukrem.

Szarlotka z bitą śmietaną

  • Na ostudzony biszkopt w blaszce wyłożyć masę.
  • Bitą śmietanę rozprowadzić na masie.
  • Dowolnie udekorować.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 30 minut.
  • Czas pieczenia około 20 minut.
  • wartość energetyczna: 420 kcal
  • białko: 23 g
  • węglowodany: 69 g
  • tłuszcz: 31 g

Dodaj komentarz