Delikatny biszkopt, mus jabłkowy i bita śmietana oprószona gorzką czekoladą. Jest to jedno z podstawowych ciast, ma mało składników i jest proste w wykonaniu. Idealne ciasto na pierwsze i kolejne jesienne dni.
Biszkopt
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 1500 g jabłek
- 2 ( czubata ) łyżka mąki ziemniaczanej
Bita śmietana
- 250 g śmietany ( 30 % )
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo
- bułka tarta do obsypania formy
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Biszkopt
- Białka ubić z cukrem.
- Dodać żółtka, ubić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek.
- Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem, obsypanej bułką tartą blaszki o wymiarach 25 x 40 cm.
- Piec około 20 minut w temperaturze 160-170°C.
Masa jabłkowa
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem.
- Do miękkich owoców dodać mąkę rozprowadzoną w 150 ml wody, zagotować.
Bita śmietana
- Śmietanę schłodzić, a następnie ubić z cukrem.
Szarlotka z bitą śmietaną
- Na ostudzony biszkopt w blaszce wyłożyć masę.
- Bitą śmietanę rozprowadzić na masie.
- Dowolnie udekorować.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 30 minut.
- Czas pieczenia około 20 minut.
- wartość energetyczna: 420 kcal
- białko: 23 g
- węglowodany: 69 g
- tłuszcz: 31 g