Szarlotka z bezą – przepis

Szarlotka klasyczna, jednak przez dodatek bezy zyskuje nowe oblicze. Maślane, kruche ciasto, delikatnie cynamonowy mus jabłkowy i wspaniała bezowa pianka. Beza jest delikatnie chrupiąca, a wewnątrz lekka jak piórko. Smakuje naprawdę pysznie. Naprawdę warto ją wypróbować.

szarlotka z bezą

Ciasto kruche

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany

Masa jabłkowa

  • 1500 g jabłek ( kruchych winnych lub 1 litr przecieru jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Pianka

  • 4 łyżki cukru
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo

  • bułka tarta do obsypania formy
  • masło do wysmarowania blaszki

Ciasto kruche

  • Mąkę przesiać do miski. Wsypać proszek.
  • Wkroić margarynę, dokładnie posiekać z mąką.
  • Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać wraz ze śmietaną do mąki.
  • Szybko zagnieść ciasto.
  • 2/3 ciasta zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki, a pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika.

Masa jabłkowa

  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
  • Dokładnie odparować.
  • Wsypać cukier i cynamon.

Pianka

  • Białka ubić na sztywną pianę.
  • Dodać, stale ubijając, cukier.
  • Na koniec wymieszać delikatnie z mąką.

Polewa

  • Wszystkie składniki wymieszać na ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się.

Szarlotka z bezą

  • Schłodzone ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i obsypaną łyżką bułki tartej blachę.
  • Piec około 25 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową.
  • Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto i zapiec w piekarniku ( do zrumienienia się ).
  • Pianę rozsmarować na powierzchni podpieczonego ciasta, zapiekać 10 minut w temperaturze 160-170°C, a następnie zmniejszyć temperature do około 100°C i suszyć bezę około 40 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 20 minut.
  • Czas pieczenia około 40 minut.
  • wartość energetyczna: 410 kcal
  • białko: 26 g
  • węglowodany: 67 g
  • tłuszcz: 36 g

5 opinie o “Szarlotka z bezą

  1. Zaryzykowałam i upiekłam wczoraj, bo zapowiedzieli się goście. Tak więc po pracy nie było czasu. Ciasto wyszło bezbłędnie, absolutnie chrupiące i kruche od spodu, po prostu pyszne! Jeśli następnego dnia było tak dobre, to nie wiem jak pyszne musiałoby być w dniu wypieku :-) Beza była gotowa po kilku minutach, zarumieniona. Póki co, to szarlotka ta jest moim numerem jeden, a próbowałam ich wiele.

  2. Do tej pory robiłam szarlotkę z bezą z innego przepisu ale to… to jest przysłowiowe >niebo w gębie<. Zrobiłam w niedzielę i już mam zamówienie na tą szarlotkę na przyjęcie urodzinowe.

Dodaj komentarz