Szarlotka klasyczna, jednak przez dodatek bezy zyskuje nowe oblicze. Maślane, kruche ciasto, delikatnie cynamonowy mus jabłkowy i wspaniała bezowa pianka. Beza jest delikatnie chrupiąca, a wewnątrz lekka jak piórko. Smakuje naprawdę pysznie. Naprawdę warto ją wypróbować.
Ciasto kruche
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa
- 1500 g jabłek ( kruchych winnych lub 1 litr przecieru jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Pianka
- 4 łyżki cukru
- 4 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- bułka tarta do obsypania formy
- masło do wysmarowania blaszki
Ciasto kruche
- Mąkę przesiać do miski. Wsypać proszek.
- Wkroić margarynę, dokładnie posiekać z mąką.
- Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać wraz ze śmietaną do mąki.
- Szybko zagnieść ciasto.
- 2/3 ciasta zawinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki, a pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika.
Masa jabłkowa
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce lub drobno pokroić.
- Dokładnie odparować.
- Wsypać cukier i cynamon.
Pianka
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodać, stale ubijając, cukier.
- Na koniec wymieszać delikatnie z mąką.
Polewa
- Wszystkie składniki wymieszać na ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się.
Szarlotka z bezą
- Schłodzone ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i obsypaną łyżką bułki tartej blachę.
- Piec około 25 minut w temperaturze 170-180°C.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową.
- Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto i zapiec w piekarniku ( do zrumienienia się ).
- Pianę rozsmarować na powierzchni podpieczonego ciasta, zapiekać 10 minut w temperaturze 160-170°C, a następnie zmniejszyć temperature do około 100°C i suszyć bezę około 40 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 20 minut.
- Czas pieczenia około 40 minut.
- wartość energetyczna: 410 kcal
- białko: 26 g
- węglowodany: 67 g
- tłuszcz: 36 g
Zaryzykowałam i upiekłam wczoraj, bo zapowiedzieli się goście. Tak więc po pracy nie było czasu. Ciasto wyszło bezbłędnie, absolutnie chrupiące i kruche od spodu, po prostu pyszne! Jeśli następnego dnia było tak dobre, to nie wiem jak pyszne musiałoby być w dniu wypieku
Beza była gotowa po kilku minutach, zarumieniona. Póki co, to szarlotka ta jest moim numerem jeden, a próbowałam ich wiele.
Do tej pory robiłam szarlotkę z bezą z innego przepisu ale to… to jest przysłowiowe >niebo w gębie<. Zrobiłam w niedzielę i już mam zamówienie na tą szarlotkę na przyjęcie urodzinowe.
Szarotka wyszła przepyszna, jabłka o fantastycznym smaku, a beza nie opadła i jest przepyszna.
REWELACJA. Pyszna znikła bardzo szybko, choć myślałam że upieczenie będzie skomplikowane.
Wygląda bardzo smakowicie