Szarlotka z cynamonem – przepis

Kruche ciasto z cynamonem, na nim jabłka a wszystko zapieczone pod warstwą z kawałków ciasta kruchego. Najprostszy przepis na pyszną szarlotkę, która zawsze się udaje. Ten wypiek można robić przez cały rok, wystarczy tylko zmieniać owoce.

szarlotka z cynamonem

Ciasto

  • 3 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 ( niepełna ) szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 1000 g jabłek
  • bułka tarta do obsypania formy
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto

  • Mąkę przesiać, posiekać z margaryną
  • Jajka ubić z cukrem i żółtkami.
  • Do mąki wsypać proszek, cynamon, połączyć z ubitymi jajkami. Zarobić ciasto, podzielić na dwie części, schłodzić.

Szarlotka z cynamonem

  • Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Jedną część ciasta rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem, obsypanej bulką tartą formie o wymiarach 28 x 20 cm.
  • Na ciasto wyłożyć owoce.
  • Na wierzch skubać pozostałe ciasto.
  • Piec 40-45 minut w temperaturze 165-170°C.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 30 minut.
  • Czas pieczenia około 45
  • wartość energetyczna: 425 kcal
  • białko: 20 g
  • węglowodany: 62 g
  • tłuszcz: 23 g

Dodaj komentarz