Trochę inna odmiana szarlotki – połączenie jabłek z czekoladą. Wyjątkowo udany i smaczny duet. Jest to ciasto które pasuje na każdą okazję jest bardzo łatwe do zrobienia i nie może się nie udać. W chodne jesienne i zimowe dni gorąca kawa i ciepła szarlotka z dodatkiem bitej śmietany i czekolady poprawi humor i rozgrzeje każdego.
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ( niepełna ) cukru pudru
- 4 jajka
- 125 g masła
- 3 łyżki mleka
- 125 g masła
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa
- 1500 g jabłek
- 1 1/2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 1 łyżka oleju
Bita śmietana
- 500 g śmietany ( 36 % )
- 2 opakowania usztywniacza do śmietany
- 2 opakowania cukru wanilinowego ( 16 g )
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
- papier (pergamin) do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Ciasto
- Masło utrzeć ( mikserem ) na puszysty krem. Ucierając dodawać cukier, jajka.
- Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać do ciasta.
- Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem.
- Dodawać porcjami do masy, stale ucierając, na koniec wlać mleko.
- Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm.
- Piec około 50 minut w temperaturze 170-180°C.
Masa jabłkowa
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
- Owoce włożyć do garnka z grubym dnem, rozgotować (jeżeli są bardzo soczyste – nieco odparować).
- Galaretkę wsypać do gorących jabłek, mieszając rozpuścić.
Bita śmietana
- Śmietanę schłodzić, ubić. Dodać usztywniacz, cukier i ubić.
Szarlotka z czekoladą
- Gorącą masę jabłkową wyłożyć na upieczony placek.
- Bitą śmietanę włożyć na przestudzone ciasto.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 40 minut.
- Czas pieczenia około 50 minut.
- wartość energetyczna: 440 kcal
- białko: 23 g
- węglowodany: 79 g
- tłuszcz: 38 g