Szarlotka z czekoladą – przepis

Trochę inna odmiana szarlotki – połączenie jabłek z czekoladą. Wyjątkowo udany i smaczny duet. Jest to ciasto które pasuje na każdą okazję jest bardzo łatwe do zrobienia i nie może się nie udać. W chodne jesienne i zimowe dni gorąca kawa i ciepła szarlotka z dodatkiem bitej śmietany i czekolady poprawi humor i rozgrzeje każdego.

czekoladowa szarlotka

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ( niepełna ) cukru pudru
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 125 g masła
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa

  • 1500 g jabłek
  • 1 1/2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 1 łyżka oleju

Bita śmietana

  • 500 g śmietany ( 36 % )
  • 2 opakowania usztywniacza do śmietany
  • 2 opakowania cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo

  • papier (pergamin) do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto

  • Masło utrzeć ( mikserem ) na puszysty krem. Ucierając dodawać cukier, jajka.
  • Czekoladę zetrzeć na tarce, dodać do ciasta.
  • Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem.
  • Dodawać porcjami do masy, stale ucierając, na koniec wlać mleko.
  • Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 35 cm.
  • Piec około 50 minut w temperaturze 170-180°C.

Masa jabłkowa

  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce.
  • Owoce włożyć do garnka z grubym dnem, rozgotować (jeżeli są bardzo soczyste – nieco odparować).
  • Galaretkę wsypać do gorących jabłek, mieszając rozpuścić.

Bita śmietana

  • Śmietanę schłodzić, ubić. Dodać usztywniacz, cukier i ubić.

Szarlotka z czekoladą

  • Gorącą masę jabłkową wyłożyć na upieczony placek.
  • Bitą śmietanę włożyć na przestudzone ciasto.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 50 minut.
  • wartość energetyczna: 440 kcal
  • białko: 23 g
  • węglowodany: 79 g
  • tłuszcz: 38 g

Dodaj komentarz