Szarlotka – przepis

Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Dobrze znany, pachnący, domowy jabłecznik. Zapachy wydobywające się podczas pieczenia tego ciasta powodują, że duża część tej szarlotki rozchodzi się jeszcze ciepła. To szarlotka w najprostszej, klasycznej wersji.

szarlotka_400x300

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka oleju

Masa jabłkowa

  • 500 g jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo

  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • pergamin ( papier do pieczenia )

Ciasto

  • Z podanych składników wyrobić ciasto.
  • Połowę ciasta włożyć do lodówki na godzinę.

Masa jabłkowa

  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę, usmażyć z cukrem.
  • Dodać bułkę oraz cynamon.

Szarlotka

  • Nie schłodzoną część ciasta wyłożyć na natłuszczoną, przykrytą pergaminem blaszkę o wymiarach 20 x 18 cm.
  • Wyłożyć masę jabłkową.
  • Posypać startym schłodzonym ciastem.
  • Piec około 35-40 minut w temperaturze 170-180°C.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 30 minut.
  • Czas pieczenia około 35-40 minut.
  • wartość energetyczna: 430 kcal
  • białko: 18 g
  • węglowodany: 68 g
  • tłuszcz: 33 g

Dodaj komentarz