Łatwy w wykonaniu, klasyczny tort czekoladowy. Idealny na odświętny stół. Jest idealnie wilgotny, intensywnie czekoladowy, a przy tym „lekki” w smaku. Składa się z czekoladowych blatów ciasta i rumowego kremu.
Ciasto
- 120 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 10 łyżek mąki pszennej
- 9 łyżek cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- aromat rumowy
Dodatkowo
- pergamin ( papier do pieczenia )
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
Ciasto
- Czekoladę rozpuścić na parze z wodą.
- Dodać masło, wymieszać, ostudzić.
- Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek.
- Ciasto wlać do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
- Piec około 35 minut w temperaturze 170-180°C.
Krem
- Masło utrzeć z żółtkami i cukrem.
- Dodać kilka kropli
Tort czekoladowy
- Ostudzone ciasto przekroić na trzy płaty i przełożyć kremem.
- Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
- Liczba porcji 12 osób.
- Czas przygotowania to około 40 minut.
- Czas pieczenia około 35 minut.
- wartość energetyczna: 450 kcal
- białko: 15 g
- węglowodany: 71 g
- tłuszcz: 42 g