Tort czekoladowy – przepis

Łatwy w wykonaniu, klasyczny tort czekoladowy. Idealny na odświętny stół. Jest idealnie wilgotny, intensywnie czekoladowy, a przy tym „lekki” w smaku. Składa się z czekoladowych blatów ciasta i rumowego kremu.

tort czekoladowy

Ciasto

  • 120 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • aromat rumowy

Dodatkowo

  • pergamin ( papier do pieczenia )
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki

Ciasto

  • Czekoladę rozpuścić na parze z wodą.
  • Dodać masło, wymieszać, ostudzić.
  • Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać czekoladę, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą pianę z białek.
  • Ciasto wlać do natłuszczonej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  • Piec około 35 minut w temperaturze 170-180°C.

Krem

  • Masło utrzeć z żółtkami i cukrem.
  • Dodać kilka kropli

Tort czekoladowy

  • Ostudzone ciasto przekroić na trzy płaty i przełożyć kremem.
  • Udekorować wg swojego uznania, upodobania.
  • Liczba porcji 12 osób.
  • Czas przygotowania to około 40 minut.
  • Czas pieczenia około 35 minut.
  • wartość energetyczna: 450 kcal
  • białko: 15 g
  • węglowodany: 71 g
  • tłuszcz: 42 g

Dodaj komentarz